Miksi avotyö jatkuu yhä?

Kysymys 

Miksi kehitysvammaisten avotyötoiminta jatkuu yhä? (ihmisoikeusliitto.fi)

Minkä takia avotyö jatkuu yhä?

Miksei sitä vaan lopeteta?

Kannattaa lukea tuo linkki ja kommentit myös.

Olen kuullut, että Hesa ei enää tekisi avotyösopimuksia ja Tampere olisi lopettanut avotyötoiminnan kokonaan. Miksi sitä nyt ei vaan voida lopettaa kokonaan ja muuttaa palkkatyöksi? Moni kehitysvammainen pystyisi palkkatyöhön, ja oliko nyt noin 900 ja päälle kun saa tienata, että ei menetä tukia, ja avotyö pitäisi johtaa palkkatyöhön, kun moni pystyisi tekemään palkkatyötä.

Vastaus 

Hei, kiitos kysymyksestä!

Avotyötoiminta on muotoutunut parissa vuosikymmenessä ensin kuntien ja sitten hyvinvointialueiden epäviralliseksi käytännöksi järjestää työtoimintaa tavallisilla työpaikoilla. Kuten Jaana Paanetoja blogissaan toteaa, järjestely on ristiriidassa työlainsäädännön kanssa. Se on myös YK:n vammaissopimuksen vastainen. Hyvinvointialueiden vakiintuneita käytäntöjä on kuitenkin vaikea muuttaa, mutta niillä hyvinvointialueilla, joilla on työhönvalmennuksen avulla lähdetty etsimään kehitysvammaisille henkilöille oikeaa palkkatyötä, avotyötoiminnan osuutta on voitu vähentää, tai siitä on voitu luopua kokonaan.

Kehitysvammaisuuden kirjo on laaja, ja siten myös kehitysvammaisten ihmisten työkyvyn kirjo on laaja. Kaikkia heitä pitäisi tukea palkkatöihin, mutta osalle sopivin vaihtoehto voi löytyä työtoiminnan ja täysiaikaisen palkkatyön väliltä, kun otetaan huomioon henkilön työkyky, jaksaminen, työn tuottavuus ja oma toive. Näihin päiviin asti aiemmin mainittujen seikkojen vuoksi ongelmallinen avotyötoiminta on vastannut osaltaan tähän tarpeeseen.

Muutamilla hyvinvointialueilla ja useissa hankkeissa on etsitty uusia tapoja järjestää joustavia työ- ja ansaintatapoja työkeskusten työtoiminnan ja työsuhteisen työn välille. Niistä ainakin osa voi olla toimivia ja jatkossa myös legitiimejä vaihtoehtoja nykyiselle avotyötoiminnalle. Esimerkiksi tuetun keikkatyön malli voi tarjota palkallisen työn mahdollisuuksia osalle nykyisin avotyötoiminnassa olevista kehitysvammaisista henkilöistä.

Kelan täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä oleva voi ansaita vuonna 2024 enintään 976,59 e/kk menettämättä eläkettään. Jos työtulot ylittävät tuon määrän kolmen peräkkäisen kuukauden aikana, eläkkeen maksu keskeytetään. Eläkkeen voi jättää lepäämään vähintään 3 kuukaudeksi ja enintään 2 vuodeksi. Eläkkeen lepäämään jättäminen tarkoittaa sitä, että jos työtulot putoavat tuon edellä mainitun rajan alle, eläkkeen saa taas maksuun.

Simo Klem 
Työllisyysasiantuntija 
Kehitysvammaliitto


Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn.