Milloin koronavirusrokote lapselle, jolla on downin syndrooma?

Kysymys 

Lapseni , jolla on down-syndrooma täyttää vasta kesäkuussa 16 vuotta, eikä saa käymäni puhelinkeskustelun mukaan rokotetta, vaikka mahdollinen covid19-tartunta voi olla hänelle kohtalokas. Olen työssä, jossa altistun päivittäin mahdolliselle tartunnalle. Olen alakoulun opettaja ja toimin luokkatilassa. Etätyö ei siis todellakaan ole mahdollista. Asun Uudellamaalla. Miten saisin rokotuksen lapselleni aikaisemmin, vai olisiko minulla mahdollisuus omaisena suojata lapseni käymällä rokotuksessa itse ennen varsinaista vuoroani? Miten suosittelette toimimaan?

Vastaus 

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi. Lapsesi täytettyä 16 vuotta, hän kuuluu THL:n määrittelemään ryhmään 2.1.4.: "16-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus."

THL:n koronaneuvonnan mukaan tällä hetkellä alle 16-vuotiaita ei rokoteta. Tämä johtuu siitä, että tutkimustietoa lasten rokotuksista ei ole vielä tarpeeksi saatavilla. Kansainvälisiä tutkimuksia tehdään koko ajan, ja saatujen tulosten pohjalta myös rokotusjärjestystä voidaan muuttaa. Alueelliset toimijat, jotka vastaavat rokotuksista saavat viikottain ajantasaista tietoa THL:lta. He tekevät muutoksia rokotusjärjestyksiin tämän tiedon pohjalta.

Rokotusjärjestykseen ei voi valitettavasti vaikuttaa. Moni ihminen on nyt valitettavasti siinä ikävässä tilanteessa, että joutuu kantamaan ylimääräistä huolta omaisensa terveyden puolesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuja päivitetään aktiivisesti ja he suosittelevat seuraamaan tilannetta heidän nettisivuiltaan. Siellä on ajantasaista tietoa rokotejärjestyksestä. Pääset sinne tästä linkistä.

Voit myös soittaa tai chatata valtioneuvoston Korona-infoon. Katso puhelinnumero ja lisätiedot tästä linkistä.

Jos tarvitsette keskustelutukea, voitte soittaa Kehitysvammaliiton tukipuhelimeen. Tukipuhelin palvelee kehitysvammaisia ihmisiä ja heidän omaisiaan. Tukipuhelimeen voi soittaa maanantaisin klo 15-17 ja torstaisin klo 10-12. Numero on 09 348 09 348 (normaali matkapuhelinmaksu).

Myös SPR on avannut auttavan puhelimessa, jossa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Soittajille vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset maanantaista perjantaihin kello 9–21 numerossa 0800 100 200.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus