Milloin yksilöllistetään?

Kysymys 

Hei,

8-vuotias poikani kuuluu 11-vuotisen oppivelvollisuuden piiriin keskivaihean dysfasian (sekä puheen tuottaminen että ymmärtäminen) ja toiminnan ohjauksen vaikeuden vuoksi. Koulumuoto on 10 oppilaan erityisluokka normaalikoulussa, ja siinä on 1&2-luokkalaisia. Luokkka perustettiin v. 2007 ja sen opettajaksi tuli vastavalmistunut erityisopettaja.

Innokkaan kummitätinsä ansiosta poika osasi lukea (teknisesti, myös jkv ymmärtävästi) mennessään kouluun vuosi sitten. Lukeminen on sujuvoitunut selkeästi ymmärtäväksi. Hän on pysynyt yleisopetuksen tavoitteissa, mutta työskentely ja oppiminen on toiminnan ohjauksen ongelmien vuoksi selkeän hidasta. Myös siirtymätilanteet ovat aina olleet hänelle jkv hankalia.

Koulun nyt alkaessa luokasta vaihtui 6 oppilasta. Kevyttä siirtymävaihetta kesästä koulutyöhön ei ollut, vaan toisena koulupäivänä hän sai jo 3 läksyä. Koulu alkaa klo 8 ja iltapäiväkerhosta hän pääsee ko 16-17. Läksyjen teko on hidasta ja vie aikaa 1-2 tuntia riippuen onko läksyjä 2 vai 3 aiheesta.

Laitettuani tiedon opettajalle läksyihin menevästä ajasta hän otti meitä informoimatta yhteyttä koulupsykologiin ja suositti välittömästi yksilöllistämistä. Läksyjen määrän eriyttämistä tai tukiopetusta ei ole tarjottu, joten niitä nyt pyysin.

Haluaisin neuvoa ja kannanoton kahteen kysymykseen: 1) onko asianmukaista ottaa yhteyttä koulupsykologiin ennen kuin on asiasta neuvotellut vanhempien kanssa? 2) onko oppimäärän yksilöllistäminen ensimmäinen toimintavaihtoehto?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

anteeksi, että jouduit odottamaan vastausta kysymykseesi.

Poikasi on otettu 11-vuotisen oppivelvollisuuden piiriin. Näin ollen hänelle on tehty erityisopetukseen ottamispäätös, josta olet varmaan saanut päätöspaperin. Tämä päätös erityisopetukseen ottamisesta edellyttää, että pojallesi laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma HOJKS. Suunnitelma tulisi tehdä yhdessä vanhempien kanssa.

HOJKS itsellään tarkoittaa yksilöllistämistä ja opetuksen järjestämistä yksilöllisesti, vaikka opetus noudattelisi opetussuunnitelmaa. Kunkin oppilaan kohdalla HOJKSn tulee perustua oppilaan tilanteeseen ja tukea hänen oppimistaan.

Kysymyksesi toisessa osassa kerrot opettajan ottaneen yhteyttä koulupsykologiin informoimatta teitä vanhempia. Hyvään tapaan kuuluu ensin neuvotella ja sopia vanhempien kanssa, miten oppilasta koskevissa asioissa edetään. Olisikin ollut tarkoituksenmukaista ensin jutella teidän vanhempien kanssa ja sopia yhteydenotosta psykologiin, jos se tuntuu tarpeelliselta. Yhteistyöllä ja avoimuudella aikuiset pystyvät parhaiten toimimaan oppilaiden parhaaksi.

Syysterveisin
Erja Pietiläinen
erikoissuunnittelija
Kehitysvammaliitto