Missä tehdään erityishuolto-ohjelma

Kysymys 

Lievästi kehitysvammaiselle tytöllemme pitäisi tehdä erityishuoltosopimus. Luulimme että se tehdään sosiaalitoimiston kautta sosiaalilautakunnalle mutta kuntamme sosiaalijohtaja oli sitä mieltä että se tehdään erityishuoltopiirin kanssa. Olemme juuri tulleet kuntoutus-tutkimusjaksolta foniatriselta osastolta(2vk) jossa lapsemme kehitysvammaisuus varmistui. Sosiaalijohtaja oli sitä mieltä että voi olla uusien testien paikka erityishuoltolaitoksessa ennen kuin sopimus voidaan tehdä. Miten on?

Vastaus 

Hei,

Käsittääkseni kyseisessä tapauksessa erityishuoltosopimuksella tarkoitetaan erityishuolto-ohjelmaa. Kysymyksestä näkyy, että tytär on ollut foniatrisella osastolla, jossa on selvitetty puheviivästymää ja myös kognitiivisia taitoja.

Yleensä sairaalassa tehdään kuntoutussuunnitelma. Onko se jäänyt tekemättä? Kuntoutusuunnitelmassa tulisi määritellä, miten lapsen kehitystä seurataan ja tuetaan. Kuntoutussuunnitelman laatimisen yhteydessä sovitaan myös erityishuoltosuunnitelmaan kirjattavat asiat.

Eri erityishuoltopiireissä on erilaisia tapoja laatia erityishuolto-ohjelma. Se voi tarkoittaa tutkimusta piirin poliklinikalla tai osastojaksoa kuntoutus- tai palvelukeskuksessa.

Asiaa kannattaa alkaa selvittää soittamalla erityishuoltopiirin sosiaalityöntekijälle.

Terveisin,
Tuula Lappi
sosiaalityöntekijä
Vaalijalan kuntoutuskeskus