Mistä vanhemmille tukea?

Kysymys 

Kun lapsi on kehitysvammainen ja sairastaa vaikeaa epilepsiaa, kun täytyy seurata lapsensa vaikeaa sairastamista ja pelätä koko ajan pahinta. Kun sydäntä puristaa ja ahdistaa, miten lapselle lopulta käy? Mistä vanhempana voisi saada itselleen tukea, paikan jossa purkaa tuntojaan? Mielenterveystoimistosta esim. on käännytetty pois. Voisiko päästä jotenkin terapiaan ja saada siihen KELAn korvauksen? Tai mikä muu auttajataho olisi mahdollinen?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Vertaistukea voit hakea esimerkiksi Epilepsialiiton tai Kehitysvammaisten tukiliiton kautta. Epilepsialiitolla on koko maan kattava yhdistysverkko. Ota yhteyttä oman alueesi yhdistykseen ja kysy vertaistuesta.

Kehitysvammaisten tukiliiton kautta voit kysyä oman alueesi toiminnasta ja sopeutumisvalmennuskursseista.

Yksi mahdollisuus päästä keskustelemaan tilanteestasi on perheneuvoloiden kautta. Perheneuvoloiden tehtävänä on auttaa perheitä myös tämänkaltaisissa jaksamisasioissa. Perheneuvolaan voi ottaa yhteyttä paitsi lapsen kasvatukseen, myös omaan vanhemmuuteen liittyvissä asioissa.

Perheneuvoloiden palveluihin pääseminen saattaa viedä aikaa, mutta se on maksutonta palvelua ja sinne ei tarvitse lähetettä mistään. Perheen kokonaistilanteesta riippuen palvelun piiriin saattaa päästä nopeamminkin.

Yksi mahdollinen paikka hakea apua on Perheasian neuvottelukeskus. Heillä on maksuttomat palvelut. Vaikka palvelun tarjoajana on evankelis-luterilainen kirkko, palvelujen saamiseksi ei tarvitse olla kirkon jäsen.

Tilanteen vaikeuden huomioiden mieleen tulee, että miten lapsen hoito ja esimerkiksi tilapäishoito on järjestynyt.

Harmi, jos sinut on käännytetty mielenterveystoimistosta pois. Terveyskeskuksen kautta pitäisi kuitenkin päästä eteenpäin. Tarvittaessa terveysaseman lääkäri ohjaa psykiatrille. Terveysasemilla on myös kriisiapua.

Jos käyt töissä, lähetteen psykologille voit saada myös työterveyshuollon kautta.

Toki terapiaan voi hakeutua yksityisesti, jolloin joutuu maksamaan terapian itse. Tällöin voit ottaa suoraan yhteyttä yksityisesti palveluja tarjoavaan psykologiin tai psykiatriin.

Psykoterapiaan voi saada myös Kelan korvauksen. Tämä edellyttää psykiatrian erikoislääkärin arviointilausuntoa. Tässä ensimmäinen askel on päästä psykiatrin vastaanotolle, joko julkisen terveydenhuollon kautta tai yksityisesti. Psykiatri voi suositella sinulle terapeuttia tai voit etsiä sellaisen itse. Kela-korvauksen saamisen edellytyksenä on, että psykoterapeutilla on Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen hyväksymä koulutus. Lisää voit lukea Kelan sivuilta.

Vaikeavammaisille annetaan kuntoutuksellista terapiaa, ja tämä terapia voi olla paitsi yksilö- ja ryhmäterapiaa, myös perheterapiaa. Perheterapian tavoitteena on "perheen sisäisen vuorovaikutuksen parantaminen tai muuttaminen sellaiseksi, että se mahdollistaa kuntoutujan fyysisen ja psyykkisen terveyden." Terapian tarve tulee ottaa esille kuntoutussuunnitelmaa tehtäessä.

Ystävällisin terveisin
Marika Mäkelä
psykologi
Kehitysvammaliitto