Mitä diagnoosillani tarkoitetaan?

Kysymys 

Minun papereissa lukee minusta, että "Näönvarainen hahmottaminen lievän kehitysvammaisen tasoa". Lisäksi muistan lukeneeni, että minulla kielellinen taso ja osaaminen ovat niin hyviä, että kehitysvammadiagnoosia ei voida asettaa. Olenko minä siis jotenkin osittain kehitysvammainen tai jotain?

Minusta minä olen kehitysvammainen, koska toiset ymmärtävät asiat aina paremmin ja nopeammin kuin minä. Huomaan sen monissa tilanteissa joka päivä. Ihan kuin minulta puuttuisi kyky ajatella yhtä hyvin kuin muut eli olen vähemmän älykäs kuin tavalliset ihmiset. Vasta kun joku asia selitetään minulle niin tajuan, että niinhän sen pitäisi tietenkin olla ja että kuka tahansa lapsikin ymmärtää sen. Minä olen kuitenkin aikuinen mutta vähemmän älykäs kuin useimmat muut.

Vastaus 

Hei,

Jokainen ihminen on erilainen - näin on myös kehitysvammaisten ihmisten kohdalla. Kehitysvammaisia ihmisiä on suomessa noin 50 000. Heillä kaikilla on erilaisia taitoja ja kykyjä, kuten meillä kaikilla ihmisillä. Joissakin asioissa olemme huonompia ja toisissa taas parempia. Kukaan ei ole samanlainen. Kehitysvammadiagnoosi ei siksi kerro kovinkaan paljon ihmisestä. Vaikka et ymmärtäisi kaikkea heti ja nopeasti, olet silti esimerkiksi taitava kirjoittaja. Varmasti myös taitava monessa muussakin asiassa.

Kehitysvammaisuus on enemmänkin hallinnollinen käsite. Se tarkoittaa sitä, että diagnoosi voi helpottaa pääsyä palveluiden piiriin tai vaikkapa antaa oikeuden kuntoutustukeen. Esimerkiksi jos tarvitset apua päivittäisten asioiden hoitamisessa, kuten raha-asioissa, voit saada siihen helpommin tukea.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus