Mitä peruskoulun jälkeen?

Kysymys 

Hei, lievästi kehitysvammaisen tyttäremme peruskoulu päättyy keväällä, hänellä on päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta ja hän saa Kelan alinta vammaistukea. Koulusta suositeltiin psykologisia testauksia, jotta saataisiin perusteita sille, että hän voisi hakea ns. joustavan haun kautta. Ihmettelimme, eikö hän voisi hakea ilman testauksia joustavan haun kautta?

Ilmeisesti ammatilliseen erityisopetukseen voi hakea suoraan, vai voiko? Mikä viranomaistaho voi antaa ohjausta tässä peruskoulun jälkeisessä tilanteessa, kun me vanhemmat ja lapsi itse olemme ihan hukassa?

Vastaus 

Ainakin erityisammattikoulut, kuten Kiipula, Luovi tai Keskuspuiston ammattiopisto, vaativat hakulomakkeen liitteeksi lääkärin kirjoittaman B-todistuksen. Psykologin lausuntoa pidetään tärkeänä. Ajatus tuoreesta psykologin tutkimuksesta tässä elämän tärkeässä nivelvaiheessa ei ole ollenkaan huono. Monissa tapauksissa siitä edellisestä arviosta on jo aikaa ja nuoren kehityksessä on ehtinyt tapahtua paljon.

Hyvä psykologin tutkimus tarkistaa, millä tasolla kielelliset, matemaattiset ja käytännölliset kyvyt ovat ja mikä on nuoren toimintakyky kaiken kaikkiaan. Jos hänellä on oppimisen erityisvaikeuksia tai ongelmia esimerkiksi tarkkaavuuden kanssa, nämäkin tulevat esille ja voidaan ottaa huomioon, kun jatko-opintoja suunnitellaan. Ammatillinen erityisopetus tarkoittaa henkilökohtaista oppimissuunnitelmaa ja tuen antamista oppimiseen ja opiskeluun, ja psykologin tutkimuksen tuottamat havainnot antavat sille tärkeän perustan. Joten rohkeasti vain, siitä on paljon hyötyä.

Erityisammattikouluihin haetaan suoraan ja niihin voi hakea myös koulutuskokeilujaksoille. Tavallisten ammattikoulujen erityisopetukseen hakemiseen saa parhaiten apua oman koulun opinto-ohjaajalta.

Heikki Seppälä
Psykologi
Kehitysvammaliitto