Miten kehtaisin kertoa hoitajille oikean syyn muuttoon?

Kysymys 

Minulla olisi tilaisuus muuttaa uuteen asuntolaan ja siellä olevaan tukiasuntoon.

Minä haluan muuttaa, vaikka minulle sanotaan, että se on huono ratkaisu. Minusta se on kuitenkin minulle ainoa oikea ratkaisu, koska täällä asuntolassa en halua asua.

Mutta miten minä kehtaan kertoa oikean syyn, miksi haluan muuttaa? Kun syy on se, että minä en nykyisessä asuntolassa kestä muutamaa muuta asukasta. Tuki-asunnossa on sentään omaa rauhaa melko paljon eikä olisi nuo muutama asukasta heti minun kimpussa kun lähden huoneestani pois. He kun usein höpöttävät minulle omia asioitaan enkä kehtaa sanoa, että minua ei suoraa sanottuna kiinnosta kun samoja asioita koko ajan jankutetaan joka päivä. Tai että kysellään samoja kysymyksiä koko ajan vaikka minä olen ahdistunut ja hoen, että en tiedä vastausta. Kun minä en kehtaa sanoa hoitajille, että en kestä kun koko ajan jankutetaan samoja asioita ja asukkaat suuttuvat minulle kun hoen vain että "En tiedä" tai "Joo joo joo".

Minun täytyy saada muuttaa koska täällä asuntolassa en viihdy vaikka hoitajat luulevat, että viihdyn.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Yleisesti ottaen, lain ja ihmisoikeuksien mukaan jokaisen pitäisi saada päättää missä asuu, kenen kanssa ja kuka häntä tukee ja missä asoissa yleensä tarvitsee tukea. Tämä ei aina helposti toteudu, mutta se on kuitenkin lähtokahta, johon vedoten voit ottaa muutto-asiat puheeksi. Voit olla yhteydessä omaan sosiaalityöntekijään ja kertoa hänelle, että haluat keskustella omasta asumisjärjestelyistä.

Asuinpaikan ja asumismuodon vaihtamiseen liittyy isoja kysymyksiä. Niistä kannattaa keskustella ja miettiä itsekin, mitä taitoja vaaditaan ja toisaalta millaista tukea tarvitsisi esimerkiksi tukiasunnossa asumiseen.

Omaa pärjäämistä voi miettiä vaikka Näin minä pärjään -vihkon avulla. Oma tukiasunto voi kuulostaa ihanalta ja oikealta ratkaisulta nyt, kun asut asuntolassa. Siinä todellakin saa sitä omaa rauhaa varmasti. Toisaalta yksin asuminen voi tarkoittaa myös yksinäisyyden tunteen hiljaista hiipimistä ajan kanssa, kun ei olekaan enää kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa läheskään niin paljon kuin asuntolassa. Lisäksi monet itsenäiseen asumiseen liittyvät käytännön asiat voivat yllättää, ellei niitä ole etukäteen mietitty.

Muuttoon liittyviä asioita kannattaa rauhassa miettiä ohjaajien, sosiaalityöntekijän tai jonkun läheisen, luotetun henkilön kanssa. Teet sitten näitten keskustelujen pohjalta oman ratkaisusi. 

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!