Miten monialainen kehityshäiriö diagnoosi puretaan?

Kysymys 

Poikani sai tämän diagnoosin kouluvalmiusarvioinnin yhteydessä lääkäriltä täytettyään juuri silloin 6 ja erikoissairaanhoidon lääkäri antoi tämän kun soveltuvampaakaa ei tulosten mukaan ollut. Ongelmat olivat tuolloin kielellisiä. Poika on loppuvuoden lapsi ja meni kouluun 6v. Diagnoosi ei kuitenkaan istu ollenkaan. Diagnoosin oli tarkoitus täsmentyä seuraavissa arvioinneissa.

Nyt kolmannen lopulla arvioinnit tehty ja diagnoosin kriteerit ei täyty tai minkään muunkaan. Diagnoosia ei kuitenkaan suostuta purkamaankaan kouluterveydenhuollosta koulupsykologin pyynnöstä huolimatta. Diagnoosi on täysin turha ja leimaava. Lapsi on ikätasollaan, jossain jopa taitavampi. On ollut tehostetulla tuella mutta ei tarvitse tukitoimia eikä tukiopetusta. On ihan normaalilla yleisopetuksella. Pärjää hyvin koulussa. Missään vaiheessa ei ole ollut motoriikassakaan ongelmaa. Ei myöskään käytöksessä.

Miten tämä voi olla mahdollista ettei vääriä diagnooseja pureta? Surettaa pojan puolesta. Diagnoosit hyväksyn mutta vääriä en. Ei ole ainut lapsi ja muilla ei diagnooseja. Samalla tavalla elämässä pärjää kun muutkin lapset.

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi!

Diagnoosi on lähtökohtaisesti tiivistys henkilön arviointihetkellä esiintyvistä oireista, sairauksista tai häiriöistä, eikä välttämättä todellakaan pysyvä, varsinkaan lasten kohdalla tai kehityksellisissä asioissa. Diagnoosin sinänsä ei pitäisi koskaan luokitella  henkilöä eikä määritellä hänen mahdollisuuksiaan tai ominaisuuksiaan, mutta turhat diagnoosit tulisi myös poistaa.

Onko tuon monimuotoisen kehityshäiriö -diagnoosin asettanut erikoislääkäri esim. lastenneurologi vai terveyskeskuslääkäri? Joskus koululääkäri voi kokea arkuutta oman osaamisen suhteen purkaa erikoislääkärin tekemää diagnoosia. Ilmeisesti psykologi on arvioinut uudelleen poikaasi? Mikäli sinulla on tästä lausunto ja opettajan arvio tai todistus, voit olla yhteydessä siihen paikkaan, missä alkuperäinen diagnoosi on tehty tai olla yhteydessä myös toiseen terveyskeskuksenne lääkäriin. Toinen vaihtoehto on mennä yksityisesti lastenneurologin vastaanotolle em. selvitysten kanssa ja saada häneltä uusi arvio. Vanhat diagnoosit eivät sinänsä välttämättä haittaa, mutta ymmärrän huolesi, että se voi aiheuttaa harmia joskus myöhemmässä vaiheessa, koulun vaihtotilanteessa tms.

ystävällisin terveisin,

Oili Sauna-aho
Kehittämis-ja asiantuntijapalveluiden johtaja, FT, PsL, neuropsykologian erikoispsykologi KTO, Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin ky.

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!