MMC

Kysymys 

Hei!

Meidän lapsella todettiin vakava MMC kesällä 2017 ja päädyimme keskeyttämään raskauden viikoilla 22+0. Perintötekijöitä ei ole tiedossa,vain todella huonoa tuuria. Tulin uudelleen raskaaksi syyskuussa ja se meni kesken. Joulukuussa olin jälleen raskaana ja vasta ultrassa viikoilla 12+1 todettiin että sydän ei enään lyö. Viikoilla 6+5 sydämensykkeet olivat näkyvissä.

Mistä voi johtua että viimeisin raskaus keskeytyi vaikka sydämen syke havaittiin varhaisultrassa?

Millaiset mahdollisuudet on raskautua näin monen menetyksen jälkeen? Voiko MMC uusiutua kuinka herkästi?

Vastaus 

Hei,

Jopa noin 15% kaikista todetuista raskauksista päättyy keskenmenoon. Yksittäisen keskenmenon syytä ei yleensä voi tietää. Toistuvien keskenmenojen syytä pyritään selvittämään erilaisilla tutkimuksilla, mutta siitä huolimatta syy jää usein auki. Keskenmenon uusiutumisriski riippuu sen syystä. Ilman tutkimuksia ei myöskään omien keskenmenojesi syihin tai uusiutumisriskiin ole mahdollista ottaa kantaa.

Meningomyeloseele (MMC) on sikiöaikaisen hermostoputken sulkeutumisen häiriö, jonka tausta on monitekijäinen, eli siihen vaikuttavat niin perintö- kuin ympäristötekijätkin. Jos vanhempien yhdellä lapsella on todettu yksittäinen MMC, on sen uusiutumisriski seuraavissa raskauksissa noin 2-5% luokkaa. Joskus MMC voi liittyä myös johonkin oireyhtymään, jonka voivat aiheuttaa esim. kromosomipoikkeavuudet. Ympäristötekijöistä puolestaan äidin riittävä foolihaponsaanti on hermostoputken sulkeutumisessa tärkeä tekijä. Foolihappolisää suositellaan käytettäväksi jo 2 kk ennen suunniteltua raskautta. Kun aiemmassa raskaudessa on todettu MMC, on foolihapon annossuositus tavanomaista suurempi eli 4 mg päivässä.  

Koska itselläsi on ollut kaksi keskenmenoa ja yhdessä raskaudessa sikiöllä todettu MMC, suosittelisin ainakin kromosomitutkimusten teettämistä sinulle ja puolisollesi, mikäli näitä ei vielä ole tutkittu.

Ystävällisin terveisin,
Norio-keskuksen asiantuntijat