Molemmat munuaisaltaat laajentuneet

Kysymys 

Hei,

Lähetin aiemmin kysymyksiä sikiön laajentuneista munuaisaltaista.

Ajattelin yhdistää kysymykset kun olen kovin hämmentynyt tilanteesta.

Rv 20+5 sikiöllä mitattiin laajentuneet munuaisaltaat 7,7mm ja 10mm. Saimme lähetteen sikiötutkimusyksikköön kolme päivää myöhemmin, jossa mitat olivat 6,5mm ja 8,5mm. Lapsiveden määrä normaali eikä virtsateissä näkynyt laajentumia.

Lääkärin mukaan tilanne voi korjaantua itsestään ja aihetta lisätutkimuksiin ei ole. Kontrolli viikolla 30.

Kuinka huolissaan tilanteesta pitäisi olla? Miten on mahdollista, että mitat muuttuivat kolmessa päivässä näin paljon ja koska myöhemmät mitat alle 10mm ei tarvita jatkotutkimuksia? Milloin voi käydä niin että munuainen vaurioituu?

Minua huolettaa kromosomipoikkeavuus tai että kun lapsi syntyy ei kumpikaan munuainen toimi.

Nyt rv 22 ja huoli on kova.

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. 

Lähtökohtaisesti munuaisaltaita koskeviin kysymyksiiin lääkärin on mahdotonta antaa täsmällistä arviota ilman tilanteen omakohtaista tutkimista. 

Erikoislääkärimme on todennut tällä palstalla, että munuaisaltaiden laajuus voi vaihdella lyhyelläkin aikavälillä: Lääkäri on kirjoittanut: "Ei ole aivan harvinaista, että lievästi laajentunut munuaisallas onkin seuraavana päivänä normaali. Munuaisissa muodostuva virtsa kulkeutuu virtsajohtimia pitkin rakkoon ja joskus tämä kulkureitti saattaa "vetää" ohimenevästi huonosti aiheuttaen munuaisaltaan laajentumisen."

Hyvä asia on, että tilanne on normalisoitunut. Olisi hyvä luottaa lääkärin arvioon tilanteesta, sillä asialle ei oikestaan voi tehdä paljoa raskauden aikana. Jos jotain hoitoja pitää tehdä, tehdään ne syntymän jälkeen.

Moleminpuoleinen munuaisaltaiden laajajema (kumpikinpuoleinen) kuuluu niin kutsuttuihin softmarkereihin. Näitä softmarkkereita pitäisi olla kaksi, jotta lääkäri määräisi sikiön kromosomitutkimuksen. Tämä on todennäköisesti syy sille, ettei lähetettä kromosomitutkimukseen tullut. 

Jos haluaisitte tutkituttaa sikiön kromosomit, voisitte olla vielä yhteydessä neuvolaan. Kertokaa, että tutkimustulos munuaisaltaiden hetkittäisestä laajenemisesta huolettaa teitä. Samalla saatte keskusteluapua tilanteessa. Neuvolan lääkäri osaa antaa paremman arvion siitä, miten hetkittäinen laajenema on mahdollisesti vaikuttanut sikiön munaiskudokseen. 

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!