Multikystinen dysplastinen munuaissairaus RV21

Kysymys 

Hei,

olemme raskausviikolla 21 ja ultraääniseulonnassa löydetty kystia vauvan molemmista munuaisista. Meitä on pyydetty harkitsemaan myöhäisen raskaudenkeskeytyksen mahdollisuutta.

Toinen munuainen on selkeästi diagnosoitavissa multikystiseksi dysplastiseksi munuaiseksi, joka ei tule toimimaan lapsen synnyttyä. Toisessa munuaisessa on myös kystia, mutta on liian varhaista arvioida josko ne ovat vaurioittaneet tervettä kudosta ja tämäkin munuainen olisi multikystinen dysplastinen munuainen - vai jotain muuta. Toistaiseksi lapsiveden määrä on arvioitu normaaliksi, eli hyvää kudosta on olemassa terveemmässä munuaisessa.

Mutta toisaalta, dysplastisen munuaisessa on iso kysta joka on saattanut jo alkaa painaa sisäelimiä, sillä nähtävissä on tod näk alkavaa sisäelinturvotusta sydämen osalta.

Kysymykseni ovat:

- Mitkä muut sairaudet kuin multikystinen dysplasia voi aiheuttaa kystia lapsen munuaisessa? Voivatko kystat hävitä?

- Voiko munuainen jossa on jokin kystia aiheuttava sairaus kannatella lapsen elämää js ns. ottaa sairaan munuaisen työt kontolleen?

- Voiko esim. 80% toimiva munuainen kannatella lapsen kehitystä, kasvua ja elämää kuinka pitkälle ennen dialyysin/elinsiirron tarvetta?

- Millaisia kasvun ja kehityksen haasteita munuaisten vajaatoiminta voi aiheuttaa?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Esitit hyvin vaikean kysymyksen, sillä siihen ei ole yksioikoista vastausta. Myös perheelle tämä on ymmärrettävästi erittäin vaikea tilanne. Periaatteessa kuka vain ihminen eli myös sikiö tulee hyvin toimeen yhdellä munuaisella, jos se toimii normaalisti. Yksittäiset kystat munuaisissa eivät myöskään välttämättä aiheuta ongelmia. Dysplastisessa munuaisen kehityshäiriössä kystiä on yleensä useita ja itse munuaisen koko siten voi olla hyvinkin suuri ja aiheuttaa siten kehitysongelmia muillekin elimille. Sydäntä painaessaan se aiheuttaa sydämen toiminnan vaikeutta ja sikiön turvotusta. Jos kehityshäiriö koskee molempia munuaisia, voi lopputuloksena olla täydellinen munuaistoiminnan loppuminen, jolloin lapsiveden määrä muuttuu liian vähäiseksi tukeakseen sikiön keuhkojen kehitystä. Tällöin sikiö on syntyessään elinkelvoton ilman toimivia keuhkoja. Tämä seikka on yleensä se kriittinen tekijä dysplastisten munuaisten kohdalla sydämen vajaatoiminnan ohella. Lapsiveden määrä kertoo paljonkin sikiön sen hetkisestä munuaisten toiminnan tilanteesta, mutta ei valitettavasti välttämättä tilanteesta jatkossa. Sydämen ja munuaisten toiminta ovat siis erittäin kriittisiä asioita jo sikiöaikana.

Seuranta-aika saattaa selvittää tilanteen kehitystä, mutta huononkin tilanteen vallitessa raskausviikolla 24 on raskaudenkeskeytyksen suhteen viimeinen viikko. Muita kystiä aiheuttavia tiloja ovat mainitsemani niinkutsutut simplex-kystat ja geenivirheen aiheuttama infantiili polykystinen munuaissairaus, jonka ennuste on erittäin huono. Tämä vaihtoehto lienee poissuljettu jo teidän sikiön kohdalla. Yksittäiset kystat voivat satunnaisesti kadota raskausaikana.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!