Munuaisaltaiden laajeneminen

Kysymys 

Hei!Minulla on nyt raskausviikkoja 24+3.Rakenneultrassa huomattiin poikavauvan munuaisaltaiden olevan hieman laajentuneet ja pyydettiin käymään kontrollissa kuukauden kuluttua. Kontrollin jälkeen päätettiin laittaa jatkotutkimuksiin. Minkälaisesta häiriöstä voi olla kyse ja miten se mahdollisesti hoidetaan? Minkälaisia jatkotutkimuksia tehdään? Onko syytä olla huolissaan? KIITOS!

Vastaus 

Hei,

Laajentuneiden munuaisaltaiden taustalle voi olla monia erilaisia syitä.

Kyseessä voi olla perinnöllinen polykystinen munuaistauti, jonka ennuste on yleensä huono. Suuri osa on tuntemattomasta syystä laajentuneet, silloin usein kyseessä on toispuoleinen munuaisallaslaajentuma.

Yksi tavallisimmista on poikasikiön kyseessä ollessa uretraläpän aiheuttama tukos. Silloin virtsaputkessa, siis rakon alapuolella, on osittainen tai täydellinen tukos, joka aiheuttaa virtsarakon suurenemisen ja virtsan virtaamisen munuaisiinpäin. Se aiheuttaa painetta munuaisaltaissa ja johtaa munuaisaltaiden laajenemiseen.

Koska kyseeesä voi olla myös kromosomipoikkeavuus (esim. Downin syndrooma), tutkitaan usein myös sikiön kromosomit.

Et kerro, minkälaisia jatkotutkimuksia on päätetty tehdä. Jos raskautta jatketaan, yleensä mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseen ovat varsin huonot raskausaikana ja tilannetta vain seurataan. Jos hoito on mahdollinen, se tehdään pääsääntöisesti vasta syntymän jälkeen.

Se, kuinka huolestuttava tilanne on ja mikä on ennuste, riippuu aivan yksilöllisestä munuaistilanteesta. Näkemättä munuaisia ja tietämättä mununuaisaltaiden muutoksen syytä, on vaikea ennustaa mitään.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aito-Kallio,
Gynekologi