Munuaispoikkeavuus
Kiitos kysymyspalstastanne. Sivuillanne sanotaan näin: "Rakenneultraäänitutkimuksessa voidaan myös tehdä löydöksiä, jotka voivat olla merkki lisääntyneestä riskistä kromosomipoikkeavuuteen. Tällaisia ovat muun muassa sikiön aivokammioiden katossa sijaitsevan plexus choriodeus -kudoksen kystat (nesterakkula) ja lievästi laajentuneet munuaisaltaat. Molempia esiintyy myös aivan normaaleissa raskauksissa. Kromosomivikaa ei voida varmistaa ultraäänitutkimuksella, vaan siihen tarvitaan lapsivesitutkimus."
Rakenneultrassa viikolla 20+ oli vauvallamme kaikki muut rakenteet kunnossa (nt on ollut normaali), mutta toinen munuainen näkyi korostuneemmin ja koko meni niitten ohjemittojen yli. Kaikki muu, kuten virtsarakko ja virtsatiet ja toinen munuainen näytti normaalilta eli toimintaa löytyy kyllä. Kontrolliaika annettiin vasta viikolle 28 eikä muuta puhuttu. Käsittääkseni siis tällaisia voi olla useinkin ja niitä sitten kontrolloidaan jolloin kaikki voi olla ihan hyvin kunnossa? Onko tämä siis ihan varmistelua ja todennäköisesti ei olisi mitään vakavaa, koska on toispuoleista eli edes molemmat munuaiset eivät olleet poikkeavan suuria ja virtsarakkokin on normaali. Onko normaalia, että kontrolliaika on vasta niin pitkällä edessäpäin? Entä jos poikkeama säilyy saman laisena toispuolisena? Onko mitään tilastoa olemassa siitä paljonko tämän tyyppisiä juttuja huomataan ja paljonko joukossa on sitten lopulta täysin terveitä sikiöitä? Mihin sairauksiin voi tällainen liittyä? Onko mitään lääketieteellistä hyvää linkkiä tai kirjaa josta löytäisin lisätietoa? Mielellään mahdollisimman tarkkaa tietoa.Kiitos pienestäkin vastauksesta.
Hei,
Munuaismuutoksen syyhyn on valitettavasti mahdoton ottaa kantaa näkemättä tilannetta. Yleensä yksipuoleisen munuaispoikkeavuuden takana on jokin munuaisen rakenne- tai kehitysongelma. Tutkimuksen tekijä on varmaankin katsonut tilanteen tällaiseksi eikä mahdollisesti kromosomipoikkeavuuteen liittyväksi. Tilanne saattaa pysyä varsin samanlaisena raskauden ajan, mutta on myöskin mahdollista, että se etenee ja lopulta munuainen (vaikeimmassa tilanteessa) on toimimaton.
Ennustaminen raskauden puolivälissä on vaikeaa ja siksi suunnitellaan tietyin välein tapahtuva tilannekontrollointi. Lopullinen diagnoosi ja ennuste voidaan antaa vasta lapsen synnyttyä. Asiasta voisi yrittää löytää tietoa esim. Googlen kautta sanoilla "pyelectasia foetus", "hydronephrosis foetus", "sikiön laajentunut munuaisallas".
Ansa Aitokallio-Tallberg
gynekologi