Musiikkiterapiaa pojalle, jolla on tuberoosiskleroosi?

Kysymys 

Hei!Olen 3v tuberoosiskleroosipojan äiti. Pojallamme on oireyhtymään kuuluvana epilepsia ja kehitysviive noin 6kk. Poikamme saa tällä hetkellä puheterapiaa ja toimintaterapiaa. Hän käy myös normaalilasten musiikkileikkikoulussa. Tosin sen hän joutuu ensi syksynä jättää, koska ryhmästä tulee sellainen ettei vanhemmat ole enää mukana ja ero muuhun ryhmään tuntuu silloin suurelta. Olen miettinyt olisiko pojallamme mahdollisuutta saada musiikkiterapiaa, koska tämä musiikkileikkikoulu on ollut todella rakas ja sieltä on tullut paljon varmuutta pojan toimintaan muiden lasten kanssa, uusia sanoja ja lauluja joita jopa kotona hyräilee. Onko Suomessa millainen tilanne musiikkiterapian suhteen, siis onko terapeutteja paljoa? Kuuluko musiikkiterapia kelan maksamien kuntoutusten piiriin?

Vastaus 

Hyvä kysyjä

Otin yhteyttä Suomen musiikkiterapiayhdistykseen. Toiminnanjohtaja Risto Jukkala ei osannut tarkalleen sanoa, kuinka paljon musiikkiterapeutteja tällä hetkellä on. Määrä vaihtelee eri puolilla maata. Kysymyksestäsi ei selvinnyt, missä päin Suomea asut, mutta löydät tietoa Suomen musiikkiterapiayhdistyksen keräämistä terapeuteista osoitteessa www.musiikkiterapia.net/ (kohta: Musiikkiterapiaa).

Musiikkiterapia kuuluu Kelan maksamien kuntoutusten piiriin, mikäli henkilö täyttää vaikeavammaisen kriteerit. Musiikkiterapiaa kuntoutuksena saavalla tulee olla asiantuntevan lääkärin laatima kuntoutussuunnitelma. Löydät lisätietoja Kelan korvaamasta musiikkiterapiasta Kelan Internet-sivujen kohdasta Terapiamuistiot.

Ystävällisin terveisin
Kaisa Ikävalko