Mutismi - mistä apuvälineitä ja puheterapiaa?

Kysymys 

Olen 39-vuotias lievästi kehitysvammainen mies. Sairastan mutismia eli en kykene tuottamaan puhetta. Miten saisin apuvälineitä ja puheterapiaa. Asun pienessä maalaiskunnassa, jossa puheterapia palveluja ei ole. Haluaisin myös tyttöystävän, miten sellaisen löydän? Onko olemassa sopeutumisvalmennuskursseja mutismista kärsiville? Haluaisin löytää samanlaisia ihmisiä, kuin minä olen. T: Puhuva papukaija (haluaisin olla)

Vastaus 

Puheterapeutit Annakaisa Ojanen ja Kaisa Martikainen Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekista vastasivat seuraavasti:

Puheterapeutteja työskentelee sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja yksityisesti. Heistä on kuitenkin huikea pula. Oman tai lähikuntien puheterapeuttitilannetta voi tiedustella esimerkiksi kunnan terveyskeskuksesta. Sosiaalityöntekijää tai muuta avustavaa henkilöä voisi pyytää selvittelemään asiaa. KELA korvaa yksityisen puheterapeutin käytön lääkärin lähetteellä.

Kun omassa kunnassa ei ole puheterapeuttia, lähialueelta löytyviä yksityisiä puheterapeutteja voi kysellä myös Suomen Puheterapeuttiliitosta, joka löytyy osoitteesta Akavatalo, Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki. Puhelin (vaihde) 09 - 15021, faksi 09 - 145 397, Internet-osoite www.puheterapeuttiliitto.fi

Entä löytyisikö kotipaikkakunnalta keskusteluapua, esimerkiksi psykologia, jonka kanssa asiaa voisi myös käsitellä? Psykologin tai puheterapeutin kanssa voisitte kartoittaa tilannetta ja pohtia, onko lähete esimerkiksi Tikoteekkiin tarpeen.

Apuvälineitä puheen korvaamiseen löytyy. Läheisimmästä keskussairaalasta voi saada kokeiltavaksi laitteita. Lääkäriltä voi myös yrittää saada lähetteen Tikoteekin arvioon, jolloin sieltä saisi laitteita kokeiltavaksi sekä ohjausta asiakkaalle ja lähiympäristölle. Jos kirjoittaminen sujuu, voisi kirjoittava kommunikointiväline olla ratkaisu.

Tyttöystävän löytämiseksi tulisi käydä paikoissa, joissa muita ihmisiä voi tavata: kerhot, harrastuspiirit. Onko alueellasi esimerkiksi Me itse -yhdistyksen tapaamisia?

Annakaisa Ojasen tietojen mukaan mutismista kärsiville ei ole omia sopeutumisvalmennuskursseja. Samantapaisia kysymyksiä kuitenkin käsitellään esimerkiksi autismiin tai Aspergeriin liittyvillä sopeutumisvalmennuskursseilla. Asiaa kannattaa tiedustella oman alueen kuntoutusohjaajalta.