Myomat ja raskaus

Kysymys 

Kohdustani on löydetty kaksi myoomaa, joista toinen on osittain kiinnittynyt istukkaan ja noin 3 cm, toinen on kohdun suulla ja noin 12mm. Istukassa oleva myooma on hieman kasvanut koko ajan. Voiko näitä poistaa/miten? Asia huolestuttaa minua kovasti, voivatko ne muuttua pahanlaatuisiksi kasvaimiksi aikaa myöten? Olen tietoinen, että mikäli raskaus jatkuisi normaalisti, voisivat myoomat itsestään myös pienentyä? Haluaisin ne kuitenkin pois joka tapauksessa, koska ne aiheuttivat minulle runsasta kuukautisvuotoa- ja kivuliaisuutta, tosin vaihtelevasti. Mistä/miten myoomat syntyvät ja voinko niitä jotenkin ehkäistä tulevaisuudessa? Iän myötä ne naisilla kuulemma lisääntyvät. Voivatko ne aiheuttaa myös lapsettomuutta? Vaikuttaako myooma tässä tilanteessa odottamaamme istukkanäytetutkimuksen tulokseen/sikiöön häiritsevästi eli jos myooma "ottaa ravintonsa" siitä, mistä sikiön se pitäisi saada? Kaikista vastauksista kiitollinen!

Vastaus 

Hei

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, kuinka pitkällä raskaus on, mutta oletan sen olevan alle puolenvälin, koska odotat istukkatutkimusvastausta. Yleisesti voi sanoa, että myomat, jotka ovat kohtulihaksen hyvänlaatuisia kasvaimia, lisääntyvät iän mukana ja yli 40 v. naisilla niitä löytyy suurelta osalta.

Vaihdevuosien jälkeen (jos ei käytä hormonihoitoa) ne vähitellen pienenevät. Niiden kasvu riippuu siis hormoneista ja tästä syystä ne pääsääntöisesti kasvavat myös raskausaikana ja pienentyvät nopeasti taas synnytyksen jälkeen.

Myoma siis sijaistsee kohdun seinämässä, ei istukassa, mutta istukka voi toki kiinnittyä kohdun seinämässä myoman kohdallekin. Jos myoma on kovin suuri istukan alla, voi se häiritä tätä kiinnittymistä ja siten raskauden etenemistä. Aivan kohdun suulla sijaitseva myoma voi suurena (ei 12mm) olla synnytyseste.

Myomat eivät vaikuta istukkanäytteen kromosomitulokseen eivätkä ne "kilpaile" sikiön kanssa ravinnosta. Niiden kehittymistä ei voi estää eivätkä ne muutu pahanlaatuisiksi. Suurina, monilukuisina ja/tai kohtuonteloonpäin kasvavina ne voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa. Raskausaikana myomia ei voi poistaa, mutta jos ne aiheuttavat oireita muuten, niiden poistoa leikkauksella voi harkita tapauskohtaisesti. Leikkaustapaan vaikuttaa niiden koko, määrä, potilaan ikä, raskaustoiveet jne.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi