näkö- ja kuulovamma

Kysymys 

Hei,

Äidilläni näkö ja kuulovamma, silmänpohjan rappeuma, näkö melkein "nolla", kuulo samoin. On kuulolaitteet. Äitini on 93vuotias, ei pysty itse hoitamaan asioita.

Siis kysymys kuuluu, pitäisikö/voisiko hänellä olla invalidivähennys ja mistä saisin sen tietää? Veropäätöksestä en löytänyt. Mitä minun pitäisi tehdä?

Vastaus 

Hei, 

Luultavasti äidilläsi on mahdollista saada invalidivähennys, jos hänellä ei ole sitä jo ollut. Se, kuinka suuri vähennys on, on sidoksissa vamman haitta-asteeseen. Vamman haitta-asteen selvittää lääkäri. Kun haette invaliditeettivähennystä ensimmäistä kertaa, täytyy invaliditeettiprosentti ilmoittaa Verohallintoon lomakkeella 50A, kohdassa 12. Mukaan tulee liittää lääkärintodistus tai muu vastaava selvitys haitta-asteesta. Tietoa ei voi ilmoittaa OmaVerossa, eli netissä. 

Kannattaa selvittää tarkemmin tätä asiaa verohallinnon kanssa. Viime vuoden veropäätöksestä näkyisi, onko äidilläsi ollut jo invalidivähennys. Voitte tilata veropäätöksen netistä tai verohallinnosta. 

Valitettavasti emme voi auttaa teitä tämän enempää, sillä vastaamme lähtökohtaisesti ainoastaan kehitysvammaisuutta koskeviin kysymyksiin.

Jos tarvitsette tarkempaa ohjeistusta, kannattaa kääntyä Näkövammaisten liiton tai kuulovammaisten liiton puoleen ja kysyä heiltä ohjeistusta tilanteessa.

ystävällisin terveisin,

Verneri.netin toimitus

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!