Napanuoran paksuus

Kysymys 

Olen 30 vuotias nainen ja kävin tänään nt-ultrassa, jossa sikiö vastasi viikkoja 12+5. Niskaturvotus oli max. 1,3mm (ja viikolla 9+6 otetut s-hcgbv 92,2 ja s-pappa 1064,8).

Kätilö tutki pitkään napanuoren alkukohdan paksuutta ja haki lopulta paikalle myös lääkärin. Lääkäri tutki virtauksia ja sai napanuoran paksuudeksi muistaakseni 4,5-5,5 mm mittauskulmasta riippuen. Lääkäri myös mainitsi kätilölle, ettei näe suolistoa napanuoraan kiinnittyneenä. Tämän enempää meille ei kerrottu vaan todettiin kaiken olevan ok.

Jäin kuitenkin miettimään mitä tuo napanuoran alkukohdan paksuus voi kertoa ja onko näillä tiedoilla syytä huoleen ja lisätutkimuksiin ennen rakenneultraa?

Vastaus 

Hei,

vastaus jää nyt kyllä hieman arvailujen varaan. Lähinnä kysymyksestä tulee mieleen, että kyseessä olisi pieni fysiologinen napatyrä (omphalocele), joka on normaali löydös noin rvk 12 saakka. Kooltaan yleensä reilu 5-6mm. Tällainenn napatyrä kehittyy, kun sikiön vatsanpeitteiden aukosta, josta napanuora kulkee, pääsee myös jonkin verran vatsaontelon sisisällön rakennetta työntymään ulos. Se vetäytyy takaisin vatsaontelon puolelle noin raskausviikkoon 12 mennessä.

Sikiöllä voi myös olla todellinen napatyrä, joka ei häviä vaan kasvaa sikiön mukana. Tällaiseen napatyrään liittyy mm. kromosomipoikkeavuuden riski.

Koska raskausviikko on 12+, voisi tilanteen ehkä tarkastaan parin viikon kuluttua. Jos kaikki on normalisoitunut, ei enempää tutkimuksia tarvita, mutta jos napatyrä edelleen näkyy, on jatkotutkimuksilla perusteensa.

Näin siis jos kyseessä on ajattelemani napatyrä.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!