Niin kova huoli lapsesta

Kysymys 

Hei,

Synnytyin maailman suloisimman tyttölapsen rv 35+5. Synnytys sujui ongelmitta. Tyttö on nyt reilu 9vkoa vanha, painoi syntyessään 3050g ja oli 50cm pitkä, nyt on jo painoa 5700g ja pituutta 58.8cm.

Kovasti huolettaa vauvan "velttous". Jo synnärillä saimme fysioterapeutilta ohjeet miten käsitellä keskostyttöämme, ja fyssari sanoikin velttouden "kuuluvan" asiaan kun on hieman etukäteen syntynyt, sanoi kuitenlin että on odottamaansa jämäkämpi. Neuvolassakin ollaan sanottu että vauvavi on "jäntevä". Mua kuitenkin huolettaa kovin, kun huomasin vauvan käsiä "jumpatessa" että vasen käsi on huomattavasti jäykempi verrattuna oikeaan, sekä hartiat menevät "kasaan" kun häntä nostaa. Lisäksi pitää edelleen käsiä paljon nyrkissä, välillä kuitenkin myös auki. Voiko kyse olla cp vammasta?

Lisäksi toinen huolenaihe, vauva säpsähtää välillä ääniä, mutta esim ei käännä ollenkaan päätä äänen suuntaan jos heiluttaa helistintä korvan vierellä... Kuulo tutkittiin jo synnytysosastolla ja silloin testi oli hyväksytty, voiko se kuitenkin olla väärässä?

Huoli on kyllä melkoisen kova.

Vastaus 

Hyvä pikku tyttären äiti, 

lastenneuvolan tavallisessa työjärjestyksessä vauvalla on 4 kk iässä laaja terveydenhoitajan ja lääkärin tekemä tarkastus, jossa  kuullaan havaintojanne. Teidän pienokaisenne asiat otetaan varmaan erityisen huolelliseen syyniin tuon pienen ennenaikaisuuden vuoksi, vaikka ilmeisesti ei raskauden tai synnytyksen kulusssa ollut erityistä poikkeavaa ja vammautumisen tilastollinen todennäköisyys on siksi hyvin pieni. Jos jotain viitettä raajojen käytön epäsymmetriasta tai merkittävästä jänteyden poikkevuudesta tulee esiin, saatte fysioterapeutin ohjeita ja seurantaa saman tien. Jatkotutkimuksia tehdään sitten aikanaan, jos tarpeen on, sama koskee kuuloa. Pienokaisten olemus ja kehitys on  yksilöllistä, niinkuin nyt jo olette omasta ainutlaatuisesta lapsestanne huomannut.

Hyvää jatkoa perheellenne toivottaa,

Marja-Leena Hassinen,
täysinpalvellut lastenlääkäri