Nipt

Kysymys 

Kävin tänää uä:ssä ja siellä näytti kaikki hyvin, mut sittne kun alettiin kattoo sikiö seulonta tulokset ni niissä oli arvot:

PAPP-A Korjattu MoM: 0,14

hCG-Beta Korjattu MoM: 0,61

Niskaturvotus Korjattu MoM: 1,06

Downin syndrooma (T21) ikäriski: Pvm 16.03.2023, Riskisuhde 1:867

Downin syndrooma (T21) riskiluku: Pvm 16.03.2023, Riskisuhde 1:144

Edwardsin syndrooma (T18) riskiluku: Pvm 16.03.2023, Riskisuhde 1:203

En ymmärrä noista mitään ja nyt pelottas tosi paljon että onko mun nuo veri arvot todella huonot ja riski downiin on suuri?

Vastaus 

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi.

Seulontatestin tulos rakentuu raskaana olevan naisen iästä, sikiön niskaturvotuksen määrästä sekä äidin veriarvoista. Näistä tiedoista tietokone laske riskiluvun, joka kertoo todennäköisyyden kromosomipoikkavuuksille sikiöllä.

Tuloksistasi voi sanoa sen verran, että riskit erityisraskauteen eivät ole todellisuudessa kovin korkeat. Voit miettiä riskisuhdetta siten, että sinun seulontatestin vastaavilla arvoilla yksi 144:stä lapsesta on down-lapsi. Eli prosentuaalisesti tämä tarkoittaa noin 0,70 prosentin mahdollisuutta. 

Suosittelemme ottamaan yhteyttä omaan neuvolanne terveydenhoitajaan jos koet olosi ahdistuneeksi. Terveydenhoitajan kanssa voit keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä. Se voi helpottaa oloasi. 

Olit nimennyt kysymyksen otsikon "Nipt". Voit keskustella myös NIPT-seulonnan mahdollisuudesta hoitajan kanssa. Nipt-seulalla, eli verikokeella voidaan todeta noin 99 % varmuudella 21-trisomian (Downin syndrooma), 18-trisomian, 13-trisomian sekä sukukromosomipoikkeavuudet sikiöllä.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!