Niskapoimu ja down-veriseula

Kysymys 

Hei, kävin niskapoimu-ultrassa viikolla 11+ 3 keskussairaalassa ja veriseula otettiin viikolla 10+3. Sain vastaukseksi papp-a oli 1144 mU/l ja hCGb oli 44,5 ng/ml ja niskapoimu 2,8. Sain down-riskiluvuksi 1:20, sikiö vastasi aikaa ja liikkui normaalisti ja nyt suositellaan kromosomitutkimusta. Mutta halusin käydä vielä yksityisellä ja kävin raskausviikolla 11+5 eli kaksi päivää myöhemmin, ja silloin niskapoimu oli 2,1, papp-A oli 1913,34 mU/L ja hCGb oli 33,45 ng/ ml ja tulosten tulkinta oli nyt negatiivinen, riski oli nyt vain 1:290 eli ei katsottu riskiä suurentuneeksi. Kuinka kahden eri paikan tulokset voivat erota näin paljon toisistaan? Kumpaan nyt uskallan luottaa? Menenkö nyt turhaan kromosomitutkimukseen joka voi aiheuttaa keskenmenoriskin? Voiko down-verikoeseula noin paljon muuttua viikossa ja niskapoimu pienentyä parissa päivässä vai onko mittaajasta kiinni vai ammattitaidosta?

Vastaus 

Tilanne on ymmärrettävästi hämmentävä.
Niskaturvotusmittaus ei ole mikään helppo tutkimus; se vaatii harjoittelua ja jatkuvaa käytännön tekemistä. En voi ottaa kantaa, onko jompikumpi tutkimus tehty "oikeammin" kuin toinen, mutta sekin vaihtoehto on olemassa. Toisaalta itsellänikin on sellainen tuntuma, että jostain syystä, joka ei ole aivan selvä, jonkin verran vaihtelua nt-mitassa on muutaman päivän välein tehtynä.

Nt-mittaus on siis erittäin virhealtis ja subjektiivinen, mistä syystä yhdistelmäseula on parempi. Rvk 11+3 niskaturvotusraja on 2,1 mm eli 2,8 ylittää sen. Rvk 11+5 vastaava raja on 2,2 mm eli 2,1 mm jää vielä ns. normaalien arvojen sisään. Seulariskiä laskettaessa siinä painottuu eniten äidin ikä (mikä ei selviä kysymyksestä!) ja nimenomaan nt-arvo. Seerumipitoisuuksien mittausarvot vaihtelevat normaalisti (vaikka samana päivänä mitattuna) +/- 5% eli kahden seeruminarvon kohdalla vaikutus voi olla +/-10%. Lisäksi on huomioitava, että papp-a nousee normaalisti raskauden aikana ja mittausten välillä on 9 pv. Seerumiseula on jonkin verran luotettavampi rvk 10 kuin 12 otettuna. Muuttunut riskiluku johtunee siis ennen kaikkea mitatusta nt-arvosta ja jossain määrin myöhemmästä seeruminäytteen ottoajankohdasta. Mittakuvia näkemättä ei pysty ottamaan kantaa, kumpi mittaus vastaa paremmin todellisuutta.

Tärkeää on miettiä, minkä ratkaisunsa kanssa on helpointa elää jatkossa. Tälläkin palstalla tulee usein kysymyksissä esiin loppuraskaudessa kova huoli, kun alkuraskaudessa on valinnut vaihtoehdon, että ei mene jatkotutkimuksiin. Valintansa kanssa on sitten vain elettävä raskaus loppuun.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri