Niskapoimu-ultrassa arvot 3,8 ja 4,3

Kysymys 

Niskapoimu-ultrassa arvot olivat 3,8 ja 4,3. Onko tiedossa,onko näin suurilla arvoilla syntynyt tervettä vauvaa? Lapsivesipunktioon en mennyt keskenmenovaaran ja tulehdusriskin olemassaolon vuoksi.Olen pian 39v.ja raskaus on 12.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
Olette käyneet niskapoimu-ultraäänessä, jossa arvot olivat 3.8 ja 4.3 mm. Kun sikiön niskaturvotuksen paksuus on 3 mm tai enemmän, on kromosomipoikkeavuuksien todennäköisyys lisääntynyt. Riski sikiön kromosomipoikkeavuuteen on noin 20-25 %. Toisin sanottuna 75-80 %:ssa on sikiön kromosomit normaalit. Muutamalla prosentilla näistä voidaan todeta sydänvika. Erään tutkimuksen mukaan, jos sikiön niskaturvotus on 4.5-5.4 mm, on sydänvian riski 5 %. Jos niskaturvotus on yli 5.5 mm, tällöin sydänvian riski on 15 %. Teidän raskaudessa on molemmat mittausarvot olleet alle 4.5 mm, joten sydänvian riski on pieni, arviolta muutaman prosentin luokkaa. On kuitenkin tärkeää, että tehdään vielä rakenneultraäänitutkimus raskausviikolla 18-19, jossa katsotaan sydämen rakenne erityisen huolellisesti. Sikiön niskaturvotusta voi myös aiheuttaa sikiön tulehdus.

Kysymyksessä kerroitte myös, että olette 39 vuotta vanha. Kromosomipoikkeavuuksien riski kasvaa äidin iän noustessa. Downin oireyhtymän esiintyvyys 39-vuotian äidin vastasyntyneellä on 1/150. Kromosomipoikkeavuuksien esiintyminen 39-vuotiaan äidin sikiöllä 16. raskausviikolla on 1/50 eli 2 %.

Väestöliiton perinnöllisyyslääkäri
Sirpa Kivirikko