Niskapoimu-ultrassa rv 13 + 1 turvotus 7 mm

Kysymys 

Hei! Olen 26-vuotias ja ensimmäistä kertaa raskaana. Eilen olimme niskapoimu-ultrassa (rv 13+1) ja turvotuksen todettiin olevan 7mm. Sikiö oli 53mm ja vastaisi viikkoa 12+0. Koska hedelmöittymisaika on tarkasti tiedossa, ei laskettua aikaa kuitenkaan muutettu. Koska niskaturvotus oli noinkin suuri, on meillä aika lapsivesipunktioon joka tehdään rv 16+5. Nyt haluaisinkin tietää kuinka suurista riskeistä on kyse kun turvotus oli noinkin paljon? Muutenkin kaipaisin lisätietoa asiasta.

Vastaus 

Hei

Jokaiselle pää-perämitalle on määritetty hyväksyttävä niskaturvotusmitta. 53 mm:lle se on maksimissaan 2,3 mm eli sinulla mitattu 7 mm on selvästi korostunut. Jos sikiön koko lisäksi jätättää, lisää se tietysti mahdollisuutta, että sikiöllä todella on jokin ongelma. Todennäköisin syy korostuneelle niskaturvotukselle on kromosomivika, tavallisimmin 21-trisomia eli Downin syndrooma. Toiseksi tavallisin syy on sydänvika. Hyvin monet erilaiset tekijät saattavat lisätä turvotusta niskan alueella. Joskus voimakaskin turvotus katoaa ja lapsi on täysin terve syntyessään.

Tarkkaa riskilukua juuri 7 mm turvotukselle ei voi sanoa, mutta saattaisi olla hyvä tutkituttaa kromosomit teidän tapauksessanne (kuten suunnitelma onkin). Harmillista, että joudut odottamaan tutkimusta noin monta viikkoa. Istukkanäytehän olisi voitu ottaa hyvin rvk 12-13, jolloin tulos tulisi nopeammin tai lapsivesipunktio rvk 15. Jokaisella tutkimusyksiköllä on kuitenkin omat ohjeistuksensa näiden asioiden suhteen.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri