Niskaturvotus 1,15 mm

Kysymys 

Hei! Olisin tiedustellut niskaturvotus seulonnasta ja tuloksesta 1,15mm? Mitä tarkoittaa, jotakin riskiäkö? Kiitos paljon

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
Sikiön niskaturvotusta mitataan II raskauskolmanneksen alussa tehtävässä ultraäänitutkimuksessa siksi, että 3mm:n ja sitä runsaamman turvotuksen on havaittu liittyvän sikiön elinepämuodostumiin ja kromosomivikoihin. Seulatutkimukselle tyypilliseen tapaan myöskään tämä tutkimus ei löydä kaikkia sikiön merkittäviä poikkeavuuksia tai sairauksia. Normaali tulos ei siten sulje pois mahdollisuutta sikiön vammasta tai sairaudesta vaan normaali tulos pienentää niitten todennäköisyyttä.

Niskaturvotusseulaan kiinni jääneille tarjotaan mahdollisuutta jatkotutkimuksiin ja seurantaan. Seulaan jää noin 1% raskauksista. Näistä sikiöistä 20-25%:lla todetaan jatkotutkimuksissa kromosomipoikkeavuus ja suunnilleen samalla määrällä vaikeita epämuodostumia.

Neuvoloista pitäisi olla saatavilla tietoa kaikista sikiöseulonnoista, jotta vanhemmat voivat tiedon perusteella harkita osallistumistaan niihin.

Oma niskaturvotusmittaustuloksenne on täysin normaali, eli Teillä ei todettu kohonnutta riskiä sikiön kromosomipoikkeavuuteen tai vaikeisiin epämuodostumiin.

Ystävällisesti,
Maarit Peippo
perinnöllisyyslääkäri
Väestöliiton perinnöllisyysklinikka