Niskaturvotus 7mm

Kysymys 

Hei,

NT-ultrassa todettiin max. 7mm niskaturvotus. Lukema hieman vaihteli, jostakin kuvakulmasta se oli 5,4mm. Muualla ei juurikaan näkynyt turvotusta, mutta kaulalla oli molemmin puolin nestekysta. Lapsivesitutkimukseen odottelemme aikaa, joka on vasta rv 15 lopussa. Rakenteet näyttivät kätilön mukaan muuten normaalilta. Sydän löi ja liikkuvainen oli. Huolestuttaa kovasti niskaturvotuksen määrä. Ikää minulla on pian 33v ja lievää ylipainoa. Riskiluvuksi saivat 1:9.

Tarkoittaako tällaiset lukemat aina kromosomipoikkeamaa tai rakennevikaa vai voisiko olla kyseessä tilapäinen imunestekierron häiriö?

Kiitos jos vastailette.

T. Huolestuneet esikoisen vanhemmat

Vastaus 

Hei,
Periaatteessa, mitä suurempi niskaturvotus on, sitä todennäköisempää, että sen takaa löytyy sikiöpoikkeavuus; kromosomi- tai rakennepoikkeavuus.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan 7mm niskaturvotukseen yhdistyy 76% kromosomipoikkeavuus. Lopusta noin puolella on rakennepoikkeavuus.

Tutkimuksen mukaan 7mm niskaturvotuksen takia raskauden keskenmenoriski on myös merkittävästi suurempi verrattuna siihen, ettei korostunutta niskaturvotusta olisi. Noin 4 prosenttia raskauksista menee ok, vaikka alkuraskaudessa niskaturvotusta on jopa 7mm.

Yhdistelmäseulan riskilukuun (1:9) vaikuttavat niskaturvotus -luvun lisäksi äidin ikä ja veriseula-arvot. Lukemat eivät siis tarkoita sataprosenttisesti poikkeavuutta, mutta riski toki on merkittävä. Kromosomitutkimus ja/tai tarkempi rakennetutkimus jonkun viikon kuluttua selvittää tilannetta.

Eikö kotipaikkakuntasi tarjoa istukkanäytettä ennen raskausviikkoa 15 tai lapsivesinäytettä heti rvk 15 täytyttyä? Odotusaika vastauksillesi olisi silloin lyhempi.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri