Niskaturvotus, askites, pleuraneste ja down

Kysymys 

Hei,

Niskaturvotus-ultrassa havaittiin niskaturvotusta 3.9mm. Raskausviikolla 15+1 turvotus niskassa oli 10 mm ja sitä oli myös vatsan ja pään ympärillä. Silloin lapsivesipunktiota ei saatu otettua, sillä kalvot olivat irti toisistaan. Raskausviikolla 16+2 näyte saatiin otettua ja tuloksena 21-trisomia. Lapsivesi oli ruskeaa ja veristä, mitä se voi tarkoittaa? 16+2 niskaturvotusta oli kuulemma vähemmän, vaikkei lääkäri sitä mitannutkaan, mutta pleuranestettä ja askitesta näkyi. Turvotus iholla noin 1,8 mm. Tiedän, että varmoja vastauksia kukaan ei voi antaa, mutta mitä kokemuksenne mukaan nämä tiedot voivat ennustaa?

Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Kiitos kysymyksestä,

Korostunut niskaturvotus on ensimmäisiä ultraääni-löydöksiä, jotka viittaavat kromosomipoikkeavuuteen. Sikiön kasvaessa löytyy usein muitakin poikkeavuuksia. Itse niskaturvotus saattaa useinkin pienentyä raskauden edetessä. 21-trisomiassa 1 ylimääräinen numero 21-kromosomi on jokaisen elimen jokaisessa solussa. Siten poikeavia rakenteita tai toimintoja voi liittyä mihin elimeen tahansa. Varhaisimpia merkkejä tästä voi olla nesteen kertyminen kehon eri onteloihin kuten keuhkopussiin (pleuraneste) ja vatsaonteloon (askites). Sikiössä voi esiintyä myös yleistä turvotusta (nestettä ihon alla). 21-trisomisien raskauksien keskenmenoriski tai riski sikiön kohdunsisäiseen kuolemaan on lisääntynyt verrattuna tilanteisiin, joissa kromosomisto on normaali.

Mitä enemmän poikkeavia löydöksiä on sitä suurempi riski niille on. Ruskea verenvärjäämä lapsivesi on yleensä seurausta istukan reunan jonkin asteisesta irtoamisesta kohdunseinämästä. Tilanne voi olla ohimenevä ja merkityksetön, mutta voi myös jatkua ja seurauksena on istukan irtominen pahimmillaan.
21-trisomioisten sikiöiden ja lasten ennuste vaihtelee suuresti. Parhaimmassakin tapauksessa lapset ovat älyllisesti kehitysvammaisia. Suurella osalla on myös erilaisia fyysisiä terveysongelmia. Mitä enemmän poikkeavia löydöksiä sitä huonompi ennuste.

Ystävällisin terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!