Niskaturvotus ja pelko

Kysymys 

Hei! Kävin nt-ultrassa raskausviikoilla 12+5 (omasta mielestäni on vasta raskausviikko 12+0, mutta kai tuohon ultraan on uskominen?). Turvotusta löytyi 3 mm ja nyt tietysti pelottaa kovasti. Iältäni en taida vielä kuulua mihinkään riskiryhmään, täytän tänä vuonna 29? Mietimme yhä miehen kanssa kuinka edetään, mennäänkö jatkotutkimuksiin vai ei. Pelkään jatkotutkimuksien keskenmenoriskiä ja pelkään, että synnytän lapsen, jolla ei ole mahdollisuutta hyvään elämään. Pelkään myös, että pelkään tämän raskauden pilalle syyttä suotta... Kuinka suurella todennäköisyydellä emme saa tätäkään lasta terveenä syliin asti? Kyseessä on clomifen-lapsi ja yritystä on takana jo puolitoista vuotta, myös yksi alkuraskauden keskenmenokin on takana. Alkaa mennä usko, että meitä näissä asioissa onnistaisi.

Vastaus 

Tervehdys,

Kysymykseesi on mahdotonta vastata tarkoilla luvuilla. Raskauteen liittyy myös erilaisia riskejä.

Jos kuitenkin mietitään pelkkää downin syndrooman todennäköisyyttä, voidaan arvioida, että ikäriskisi 28-vuotiaana on luokkaa 1:750 raskausviikolla 12. Kolmen millimetrin niskaturvotus nostaa sitä noin kymmenkertaiseksi. Eli kääntäen luku tarkoittaa, että on lähes 99 prosentin todennäköisyys, että lapsella ei ole downin syndroomaa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

P.S. Oletko tutustunut Vernerin Tietoa odottajille -sivuihin? Sivujen Askarruttaako-osiossa on mahdollisuus lukea erilaisia kertomuksia odotuksesta ja elämästä vammaisen lapsen kanssa. Sinun on mahdollista myös keskustella koulutettujen tukihenkilöiden kanssa odotusajasta ja mieltä painavista asioista, kuten pelosta: Tietoa odottajille.

Kaisa Ikävalko, verkkotoimittaja