Niskaturvotus, MoM. Ultraäänen tarkkuus

Kysymys 

Hei, kävin ultrassa rv12+1. Ikää 28v, paino 59, joka noussut nyt 3kg. Hcgbarvo 82, MoM 1,19. Papp-a arvo 641, MoM 0,81.

Niskaturvotusta oli alkuun 1,4, sitten kun katsottiin enemmän kuvia niin kirjattiin 1,8 joka kuulostaa itselleni paljolta... Tästä MoM 1,46! Crl 57. En tietenkään tuossa tilanteessa osannut kysyä kysymyksiä. Miksi monilta muilta otetaan tämä rv12 ultra alateitse, joka on käsittääkseni tarkempi? Minulta otettiin mahan päältä ja ultralla painaen väen väkisin heräteltiin vauva, jotta nähtiin niska ym kunnolla.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Saadut MoM-arvot ovat varsin normaalit jos nyt eivät täysin ideaalit - ne harvoin ovat. Lopullista riskilukua ei ole ilmoitettu, mutta lienee ollut normaali.

Periaatteessa raskausviikon 12 tienoilla ultraäänitutkimus pitäisi tehdä sitä kautta, mistä parhaan näkyvyyden saa. Tähän taas vaikuttaa ehkä eniten äidin vatsanpeitteiden paksuus ja kohdun asento; onko esim kovin taakse kallistunut, mikä vaikeuttaa näkyvyyttä vatsanpeitteiden kautta. Valitettavasti joskus näkee tilanteita, että tutkimuksen tekijä ei vaihda tutkimusreitiksi emättimen kautta, vaikka alkuperäinen vatsanpeitteiden kautta ei oikein onnistu. Toinen asia sitten on, onko näkyvyys sinänsä hyvä, mutta sikiö vain "nukkuu" sellaisessa asennossa, että optimaalista sivuprofiilia niskaturvotuksen tutkimiselle ei saada. "Herättely" saattaa ajoittain olla erittäin hankalaa ja siksi joudutaan vähän "heiluttelemaan kohtua". Yleisimmin aloitetaan vatsanpeitteiden kautta ja kuten sanottu pitäisi vaihtaa tutkimus emättimen kautta tehtäväksi, jos ei saada kunnollista näkyvyyttä. Henkilökohtaisesti tosin yleensä teen päinvastoin, koska kokemukseni mukaan emättimen kautta saa useammin paremman näkyvyyden. Kumpikin järjestys mielestäni oikein.

terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg

LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!