Niskaturvotus -ultran jälkeen Nipt:iin

Kysymys 

Hei,

Olen 31-vuotias toista lasta odottava nainen. Olin rv 10+0 verikokeilla, joissa PAPP-A arvo oli 925 ja HCG-B-V 42,90. Olin rv 12+3 NT-ultrassa, jossa niskaturvotus oli ensimmäisellä mittauksella 2,4 ja toisella 3,0. Mittaus oli kovin vaikeaa sikiön asennosta johtuen. Mitään rakennepoikkeavuutta ei tässä kohtaa havaittu.

Heti ultran jälkeen minulle tarjottiin mahdollisuutta osallistua NIPT-tutkimukseen ja kävinkin kokeella heti. Nyt odotan tuota vastausta, jossa saattaa mennä yli viikko. Yllätyin tästä jatkotutkimuksen tarjoamisesta näin pian. Odotin, että ensin saisin yhdistelmäseulonnan riskiluvun ja vasta sen perusteella tulisi mahdollisesti jatkotutkimuksia. Onko arvoissani jo tässä vaiheessa jotain niin hälyttävää, että NIPT-tutkimusta tarjottiin heti? Olen kovin huolissani, sillä sain heti ultran jälkeen infoa eri trisomiapoikkeavuuksista aina raskauden kestäyttämiseen asti. Tuntuu aika aikaiselta ja pelottavalta.

Vastaus 

Hei,

Eri sairaaloilla saattaa olla hieman erilaiset kriteerit tarjota NIPT tutkimusta. Esim. HUS alueella kriteeri on niskaturvotukselle 3mm.

Eli jos sikikön niskaturvotus on 3mm niin NIPT -tutkimusta on luultavasti pidetty parhaimpana mittausprojektina ja siten luotettavimpana mittana kohdallasi. Siksi jatkontutkimuksena (tai oikeastaan tarkempana seulontametodina) on tarjottu NIPTä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri