Niskaturvotus viikolla 14+1 sekä suuri mahalaukku

Kysymys 

Olin ensimmäisessä ultrassa tänään, viikkoja oli enemmän kuin luultiin, eli 14+1. Niskaturvotusta oli 3,6mm sekä lisäksi viikkoihin nähden "liian" suuri mahalaukku.

Mitä tämä voi käytännössä tarkoittaa? Voivatko nuo asiat liittyä jotenkin toisiinsa? Kätilö sanoi, että tässä vaiheessa raskautta niskaturvotuksen olisi kuulunut jo vähentyä.

Vastaus 

Hei,

raskausviikolla 14+1 katsotaan niskaturvotus 2.7mm normaalin ylärajaksi. Eli jos toimitaan pelkän niskaturvotuksen suuruudella, 3.6mm ylittää tämän. Jatkotutkimukset (kromosomit, tarkennettu rakennetutkimus) ovat täten aiheellisia.

Mitähän "liian suuri" mahalaukku tarkoittaa? Mitattiinko koko? Sikiö nielee lapsivettä jaksoittain. Siten vatsalaukun koko voi vaihdella suurestikin.

Hivenen kookas vatsalaukku kannattaa kontrolloida ainakin kerran.

Jos vatsalaukku on reilusti normaalia suurempi eikä pienene välillä, tulee tarjota jatkotutkimuksia. Taustalla saattaa olla ahtauma ruuansulatuskanavassa vatsalaukun alapuolisessa osassa, yleisimmin pohjukaissuolessa. Tavallisin on duodenaaliatresia (pohjukaissuolen ahtauma), joka raskauden alkuvaiheessa näkyy suurena vatsalaukkuna ja myöhemmin usein nk. kaksoiskuplana eli ultraäänessä näkyy ikään kuin kaksi nestetäyteistä kuplaa vierekkäin.

Suoliston ahtaumiin liittyy kromosomipoikkeavuuden riski, joten tällaiset tapaukset tulee ohjata jatkotutkimuksiin.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!