Niskaturvotusseulassa rv 12: niskaturvotus 1,9 mm

Kysymys 

Olen 28-vuotias toista lasta odottava äiti. 1. raskaudessa kaikki sujui hyvin. Nyt olin niskaturvotusseulassa rv 12. Sikiön niskaturvotukseksi mitattiin 1,9 mm. Lääkäri sanoi tämän olevan normaali mutta "ylärajalla" ja suositteli meille lisäksi alkuraskauden seerumiseulaa, joka tehtiin samana päivänä ja oli negatiivinen. Tästä huolimatta asia on jäänyt vaivaamaan koska ymmärtääkseni niskaturvotuksen seulontarajana pidetään edelleenkin 3 mm:ä. Onko tähän tullut uusia suosituksia? Olen nyt rv:lla 16+5 ja asia alkoi uudelleen huolestuttaa kun neuvolassa sanottiin että muut eivät ole saaneet "hälytystä" tälläisellä tuloksella. Miten näette asian?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
On totta että niskaturvotusseulan tulos oli täysin normaali eikä tällaisessa tilanteessa tavallisesti tehdä jatkotutkimuksia. Kunnallisissa seulontasysteemeissä onkin yleensä selvät ohjeet siitä, mitä seulontamenetelmiä on kullakin alueella valittu käytettäväksi.

Tehtiinkö niskaturvotusseula ehkä yksityisellä gynekologilla? Silloinhan seulontatutkimuksista voidaan päättää vapaammin, ja yksityinen gynekologi haluaa yleensä vain olla mahdollisimman tarkka kun hän suosittelee perheelle vielä toista seulontamenetelmää. Niskaturvotusseula hälyttää nimittäin vain 50 %:ssa niistä raskauksista, joissa sikiöllä on Downin oireyhtymä. Kun tehdään myös ensimmäisen raskauskolmanneksen seerumiseula, todetaan Down- raskauksista 80-90 %.

Ikäsi perusteella laskettuna lapsesi mahdollisuus Downin oireyhtymään oli 1/1100. Kun nyt vielä sait normaalin tuloksen kummastakin seulontatutkimuksesta, on se mahdollisuus todella vähäinen.

Ystävällisin terveisin,
Mirja Somer
perinnöllisyyslääkäri