PAPP-0 ja NT rv:lla 12+6

Kysymys 

Hei,

Olen 27-vuotias, ylipainoinen, en tupakoi. Meillä oli NT-ultra 12+3 (kuukautisten mukaan), mutta ultra osoitti, että olinkin jo 12+6, että pieni heitto ainoastaan. Kooksi mitattiin 65,3 mm ja niskaturvotus oli 1,3 mm. PAPP-0 näillä oli 0,26 ja Trisomia 21 -riski oli 1:1100. PAPP-0 kuulemma on matala, ja nyt olen huolissani mitä tuleman pitää. Rakenneultra vielä tulossa ja kasvuseurantaa ultrilla sitten loppuraskaudessa ainakin.

Jossain papereissa vauvan mitaksi (CRL) oli merkitty myös 67,3 mm. Miten tällaiset mittavirheet vaikuttavat riskilukemiin?

Lääkäri aloitti minulle foolihapon 5 mg, D-vit.lisän ja laski tyroksiinilääkitystä ja aloitti myös aspiriinin 75 mg.

Haluaisin lisää tietoa PAPP-0-riskeistä, ja mitä näille on tehtävissä/hoidettavissa? Ja, jos mahdollista, myös kantaa kokonaistilanteeseen.

Vauvalla oli myös ruskuaispussi näkyvissä rv 11+3 ylimääräisessä ultrassa. Onko tämä normaalia?

Vastaus 

Suhtautuminen papp-a-arvoon tuntuu vaihtelevan erittäin suuresti eri puolilla Suomea.

Jos tuo kaikki (foolihappo, ASA, Thyroxin-annoksen muutos) oli ainostaaan papp-a:n tason vuoksi, on suhtutuminen varsin aktiivista. Vaikkakin tutkimukset ovat osoittaneet, että matala papp-a saattaa liittyä erilaisiin raskausajan ongelmiin (raskausmyrkytys, verenpaineen nousu, pienipainoisuus, ennenaikaisuus jne.), ei se ole kuitenkaan mikään automaatio, vaan suurimmalla osalla raskaus sujuu täysin normaalisti.

Mitään selvää rajaa papp-a:n tasolle, jolla ongelmia esiintyisi, ei myöskään ole pystytty osoittamaan. Kasvuseuranta voidaan perustella, varsinkin jos on hyvin resursseja. Foolihappo on tärkeintä hedelmöittymisaikaan ja 1. raskauskolmanneksen aikana. Aspiriinin aloitusta en oikein ymmärrä.

Rvk 12+ sikiö liikkuu jo niin paljon, että pääperämitta voi vaihdella riippuen sikiön asennosta. Seulaan tulee valita mitta, joka on otettu sikiön ollessa sitä varten optimaalisessa asennossa. Ruskuaispussi voi näkyä vielä pienenä sikiöpussin reunassa rvk 11. Jos on ylipainoa, voi raskauden ennustetta pyrkiä itse parantamaan hyvällä dieetillä ja painonhallinnalla.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri