Liikeratajumppa

Kysymys 

Hei! Opiskelumme yhteydessä meidän pitäisi järjestää keskivaikeasti/syvästi kehitysvammaisille aikuisille lyhyt infotilaisuus TULE-asiohin liittyen.

Asiakkaat ovat kaikki pyörätuolissa, joten ajattelimme lyhyttä infoa tuki- ja liikuntaelinasioista yleensä ja sitten pieni liikerataharjoite istuen ja ulkosalla.

Olisiko hyviä vinkkejä toteutuksesta?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestä. Tietoisku kannattanee tosiaan pitää lyhytkestoisena, ja apuna voi käyttää jotakin kommunikaatiota tukevaa materiaalia, esimerkiksi kuvia. Papunetin sivuilta saa lisätietoa apuvälineistä.

Ulkona toteutettava jumppahetki on mukava ajatus, ja sillä on usein virkistävä vaikutus. On hyvä ottaa huomioon, että osallistujat saattavat tarvita mukaan tukihenkilön tai avustajan, jotta he pääsevät sujuvasti mukaan ja pystyvät osallistumaan jumppaan. Tukihenkilö voi auttaa esimerkiksi käsien liikuttamisessa.

Liikkeet on hyvä pitää erittäin yksinkertaisina ja verbaalinen ohjeistus selkeänä. Jonkin apuvälineen, kuten pallon tai ilmapallon, käyttäminen voisi tulla myös kyseeseen. Tämä kuitenkin riippuu osallistujien fyysisestä tasosta. Leppoisan tunnelman luominen ja kaikkien osallistujien huomioiminen auttaa virkistävän hetken onnistumisessa.

Ystävällisesti
Vernerin toimitus