Hydrokefalia, laajentuneet munuaisaltaat yms.

Kysymys 

Hei, mitkä ovat ns. viralliset mitat, jotka erottavat laajentuneet aivojen sivuaivokammiot ns. hydrokefaliasta? Mikä on mitta ns. vaikealle hydrokefalialle?

Jos aikaisemmassa raskaudessa on sikiöllä todettu laajentuneet munuaisaltaat, ja seuraavassa aivojen sivuaivokammioiden laajentuma, onko näillä kahdella jokin linkki, vai onko kyse pelkästä sattumasta, ts. onko jotain kehityksellistä yhteyttä esim. raskauden vaiheeseen tms. liittyen? Kumpaankaan tapaukseen ei liity kromosomaalisia häiriöitä.

Voiko aivojen rakenteisiin vaikuttaa isolla foolihappoannoksella? Aivokammioihin liittyneenä löydöksenä oli vielä epäily alikehittyneestä vermiksestä. Miten mahdollinen vermiksen kehittymisen häiriö voi vaikuttaa lapseen?

Vastaus 

Sivuaivokammioiden normaali leveys on < 10 mm. Leveys > 15 mm katsotaan hydrokefalukseksi. 10-15 mm leveys on raja-arvollinen, ja varsinkin < 12 mm pääsääntöisesti normaali. Eri sikiöillä esiintyneet laajentuneet aivokammiot ja toisaalta munuaisaltaat eivät ole yhteydessä toisiinsa vaan sattumaa.

Vermis kuuluu rakenteena pikkuaivoihin, jotka ovat tärkeät rakenteet erityisesti tasapainon ja yleisemmin motoriikan kannalta, mutta myös oppimis- ja käyttäytymistaitojen kannalta. Pikkuaivojen rakenteelliset poikkeavuudet liittyvät usein muihin aivorakenteiden poikkeavuuksiin ja siten niiden merkitys tulee arvioida kokonaisuutena. Pikkuaivojen koolle on olemassa taulukot. Epäiltäessä aivojen rakennepoikkeavuutta sikiön aivojen magneettitutkimuksesta voi olla hyötyä.

Foolihappo (sen puute) on nykyään yhdistetty useampaankin rakennepoikkeavuuteen; varminta tutkimustulosta on neuraaliputken ja sydämen rakenteiden suhteen, mutta viitteitä muidenkin poikkeavuuksien suhteen on, ja tutkimustietoa tulee lisää.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri