Lyhyt reisiluu

Kysymys 

Hei!

Olen nyt rv 21+3 raskaana ja rakenneuä:ssä todettiin lyhyt reisi- ja olkaluu. Olemme käyneet seulonnoissa ja tänään reisiluu oli 25 mm pitkä ja vastasi kuulemma viikkoja 17+2 (pitääkö paikkansa?) sekä lääkäri totesi reisiluun olevan hieman kaareva.

Lapsivesipunktiossa ei löydetty poikkeuvuuksia ja ns. vakavat luustosairaudet poissuljettiin sekä alustavista kromosomitutkimuksista ei löydetty poikkavuuksia.

Onko mahdollista että vauva olisi ns. persjalkainen vai mistä luiden lyhyys voi viestiä? Onko mahdollista, että esim. lapsi ei ikinä pysty kävelemään? Voiko enää kuroa kiinni noin pitkää heittoa raskauden aikana / lapsuusiällä?

Vastaus 

Hei!

Perinnöllisyyteen liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä Rinnekoti-Säätiön Norio-keskuksen (www.norio-keskus.fi) puoleen.

Ystävällisesti
Vernerin toimitus

Päivitys 24.2.2014 (Vernerin lukija kysyi, miten tämä asia liittyy perinnöllisyyteen):

Reisiluun mitta 25 mm vastaa keskimäärin 17+ rvk. Se on enemmän kuin nk. pieni uä-merkkilyhyys. Lievemmissä tapauksissa lyhyehköt pitkät luut voivat liittyä myöhempään sikiön yleiseen kasvun hidastumiseen.

Toki raskautta ja sikiön muutakin kasvua tulee seurata äitiyspoliklinikalla, mutta kysymys koski nimenomaan lapsen tulevaa kävelykykyä (kehitystä), lapsuusiän kasvua.

Lyhytkasvuisuus voi liittyä erilaisiin oireyhtymiin, vaikka vakavat luustosairaudet olisikin alustavasti poissuljettu. Mielestäni perinnöllisyyslääkärin kannanotto tapaukseen on perusteltu.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri