Lääkkeen sivuvaikutus

Kysymys 

Onko tullut esille että Risperdal consta aiheuttaisi sivuvaikutuksena kv. nuorelle arkuutta, ettei uskalla jäädä yksin yöksi ja muutenkin hakeutuu toisten seuraan ettei tarvisi olla yksin yhtään?

Hän on asunut jo monta vuotta omassa asunnossa ja kun keväällä tämä lääke alettiin tämä uusi oire tuli 3 - 4 kk kuluessa. Lääke aloitettiin avustiksi ahdistukseen ja juuttumiin.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Minulla ei ole omakohtaista kokemusta Risperidonista, koska se tuli markkinoille eläkkeelle siirtymiseni aikoihin. Tiedän että siitä on ollut apua monille kehitysvammasillekin. Lukiessani kokemuksista ko. lääkkeestä, mainitaan ahdistuneisuuden ilmenemisestä. Myös muiden lääkkeiden saman aikainen käyttö voi oireiluun vaikuttaa.

Teidän on nyt parasta ottaa yhteyttä lääkäriinne joka tuntee tyttärenne tilanteen. Missään tapauksessa Risperidonia ei saa lopettaa äkillisesti, vaan vähitellen. Lääkkeiden vaikutukset ovat kovin yksilöllisiä ja niitä joudutaan usein valitettavasti kokeilemaan ennen sopivan löytymistä. Eiköhän sopiva lääkitys löydy, sillä mahdollisuuksia siihen on paljon.

Parasta toivoen
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri