Sikiön reisiluun pituus

Kysymys 

Hei!
Kävin ultrassa yksityisellä lääkäriasemalla toissapäivänä, rv 23+3, kun rakenneultra jäi vähän pidemmän ulkomaanmatkan takia väliin. Lääkäri ei tuntunut olevan huolissaan, mutta minua sikiön mitat jäivät kovasti mietityttämään; BPD 6,11 cm, AC 20,49 cm ja FL 4,02 cm. Olen kuullut että lyhyt reisiluu saattaa viitata esim. kromosomipoikkeavuuksiin.

Saadakseni mielenrauhan/ lisää tietoa menin seuraavana päivänä toiselle gynekologille, joka sai mitoiksi (rv 23+4): BPD 6,04 cm, AC 19,17 cm ja FL 4,21 cm. Kuulemma se että sikiö oli mittaushetkellä pää ylöspäin saattaa hieman vaikuttaa mittaustuloksiin, näin tämä toinen lääkäri minulle sanoi. Yrittikö lääkäri vain rauhoitella minua vai olenko todella turhaan huolissani? Voiko olla niin että ensimmäisessä mittauksessa on käynyt joku virhe, vai onko minun syytä alkaa varautumaan siihen että lapsella saattaa olla jokin kehitysvamma, esim. downin syndrooma? En tiedä mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella ja olen ihan poissa tolaltani.

Vastaus 

Sikiön mittaaminen on aina jonkin verran suhteellista. Jokaisella tutkijalla on "oma käsialansa", joka vaikuttaa. Sikiön asentokin voi hivenen vaikuttaa tulokseen. Nuo peräkkäisinä päivinä tehdyt mittaukset ovat hyvä esimerkki tästä.

Molemmilla kerroilla saadut mita ovat kuitenkin täysin normaleja kyseisille raskausviikoille, 23+3. Toisella kerralla jopa hieman paremmin. Noiden mittojen vuoksi ei tarvitse olla huolissaan.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri