Nt 2 mm

Kysymys 

Olen 26-vuotias ja odotan ensimmäistä lastani. Kävin nt-ultrassa raskausviikolla 12+0 (vastasi viikkoa 11+5, CRL 48 mm). Nt oli 2 mm ja riskiluvuiksi sain: ikäriski 1:1269, Down riskiluku 1:1452 ja 18-tris.riski 1:6885.

Onko 2 mm:n niskaturvotus tuolla viikolla miten yleinen? Moni tuttavani on raskaana eikä se kellään ole ollut noin suuri, heillä se on noin 1 mm:n paikkeilla. Vaikka seulontatulokseni on negatiivinen, olen erittäin huolissani. Onkohan minun syytä olla? Miten usein Downin syndrooma jää tässä seulonnassa huomaamatta?

Vastaus 

Ennen nykyistä yhdistelmäseulaa seulottiin pelkän niskaturvotuksen mukaan. Tuolloin raja-arvo nt:lle oli 2,2 mm sikiöllä, jonka crl on 48 mm (crl=sikiön pituus päästä peppuun). Eli tuonkin kriteerin mukaan mitattu nt 2 mm on normaali. Tavallisinta on ehkä nt 1 mm plus/miinus millin osia, mutta kyllä 2 mm luokkaa olevia mitataan usein. Yhdistelmäseulan osuvuus vaihtelee jonkin verran mittausyksiköiden välillä, mutta osuvuus on yleensä 80-90 %.

Oma asiansa on se, että jokaisen tulee ymmärtää seulonnan luonne, joka ei ole yhtä kuin (tässä tapauksessa) kromosomitutkimus. "Seula vuotaa" molempiin suuntiin; siihen jää kiinni suuri osa sellaisia, joilla ei ole kromosomipoikkeavuuksia, mutta sen läpi menee myös jonkin verran niitä, joilla on.

Ystävällisin terveisin

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri