Onko sikiö liian pieni? Mikä jätättää?

Kysymys 

Asumme ulkomailla ja olimme ylimääräisessä ultrassa rv 24+3 edellisen raskausmyrkytyksen vuoksi. Istukkavirtaukset olivat hyvät ja sikiön rakenteet todettiin normaaleiksi samoin kuin rakenneultrassa. Ultraaja kuitenkin oli tyytymätön mittoihin. Hän mittasi ne moneen kertaan ja antoi meidän ymmärtää, että sikiö on liian pieni. Emme saaneet mitään vastausta, että mikä jätätti. Saimme vain uuden ajan ultraan viikolle 30. Mitat olivat:

Bpd 60 mml
Mad 60 mml
FL 47 mml

Olen huolestunut ja ahdistunut, kun en tiedä, onko kyseessä jotakin vakavaa vai ei. Ultraaja ei vastannut mihinkään kysymyksiin, mutta aiheutti käytöksellään huolta. Onko huoleen aihetta? Aiemmat lapset ovat olleet normaali- tai isokokoisia syntyessään. Itse olemme pitkiä.

Vastaus 

Mitat vastaavat raskauden kestoa: Bpd 77-68 mm, fl 39-47 mm, Mad lienee vartalon "halkaisija" (Suomessa sitä ei mitata, vaan vartalon ympärimitta). Taulukoiden mukaan 60 mm on hyvin keskiarvoinen mitta raskausviikolla 24+. En siis tiedä, mikä olisi voinut olla syynä mittaajan tyytymättömyyteen.

Ystävällisin terveisin

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri