Pieni lakimitta rakenneultrassa

Kysymys 

Meille tehtiin eilen (20+2) rakenneultraäänitutkimus. Saimme vastaukseksi seuraavat arvot:
Päänympärys (HC) 170,2
Vartalon ympärys (AC) 149,3
Reisiluun pituus (FL) 33,5
Pään lakimitta (BPD) 41,6

Itse huolestuin tuosta pään lakimitan arvosta. Sikiö majaili kohdussa perätilassa ja päätä ei meinattu saada aluksi mitattua. Lopulta mitta saatiin ja tuo lakimitta jätättää nyt yli viikon. Ultraaja ei ollut asiasta huolestunut, koska kaikki pään rakenteet ja pään ympärys ovat normaalit. Aivojen koot myös vastasivat viikkoja. Samoin kaikki muut sikiön rakenteet. Saimme kuitenkin ensi viikoksi uuden ajan, jossa mittaus voitaisiin vielä toistaa. Niskaturvotusultrassa kaikki oli normaalisti ja turvotusta oli 1,04. Lisäksi veriseulan kokeet tulivat normaaleina takaisin. Olen 33-vuotias tupakoimaton nainen ja raskaus on lähtenyt pakastealkionsiirrosta. Lapsettomuuden syynä endometrioosi.

Olisin kiitollinen avusta, raskaus on ensimmäinen ja lapsettomuustaustasta johtuen kaikki poikkeamat tuntuvat henkisesti erittäin raskailta.

Voiko pieni lakimitta viitata kehitysvammaan, kun pään ympärys on kuitenkin normaali? Kannattaisiko meidän hakeutua vielä 4D ultraan kunnallisen ultran jälkeen?

Vastaus 

Mitat voi tulkita normaaleiksi. Lakimitta vastaa jonkin verran pienempää raskausviikkomäärää kuin muut mitat, mukaanlukien päänympärys, joka usein on parempi ja tärkeämpi mitta kuin lakimitta. Sikiön kallo on siis kapeahko, mikä voi johtua esimerkiksi sikiön asennosta tai myös perinnöllisistä tekijöistä (vanhemmilla saattaa olla kapea, pienehkö pää). Sikiön kallon luut ovat vielä hyvin pehmeät ja siten muovautuvat asennon mukaan enemmän kuin lapsen synnyttyä. Mittoihin voi olla tietysti myös syynä tuo mainittu mittaamisen hankaluus asennosta johtuen, ja siksi kontrollimittaus on hyvä tehdä. Tärkeää ja hyvä asia ovat normaalit rakenteet.

Ystävällisin terveisin

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri