Kaksi eri seulatulosta

Kysymys 

Olin äitiysseulassa viikoilla 9+1, sillä vauva olikin nuorempi, mitä luulimme. Kätilön mukaan veriseula otetiin aavistuksen liian aikaisin. Olin myös nt-ultrassa viikolla 11+1. Niskaturvotusta oli 2,3 mm ja äitiysseulassa papp-a oli myös 0,56. Hcg arvo oli lääkärin mukaan normaali. Riskiluvuksi tuli 1:190.

Kävin varmuuden vuoksi uudessa veriseulassa 11+6 ja tulokseksi tuli 1:390. Mistä tulosten vaihtelut johtuvat? Kumpaan tulokseen minun pitäisi luottaa?

Niskaturvotus oli äärimäisen vaikeaa kätilön mukaan saada mitattua, kun vauva oli liikkuvainen ja pää huonossa asennossa. vaikuttaako tämä turvotuslukemaan? Kätilö oli kuitenkin antamassa meille uutta aikaa, kun mittaus ei meinannut onnistua.

Vastaus 

Yhdistelmäseulonnan veriseulaosuus on osuvampi ennen rvk 10, kun taas niskaturvotus (nt) saadaan luotettavammin mitattua rvk 11-12 jälkeen. Olennaisen tärkeää seulonnalle on sikiön oikea asento nt:ä mitattaessa. Äidin ikä ja nt painottuvat myöskin lopullista riskilukua laskettaessa enemmän kuin seerumiosuus.

On vaikea sanoa, kumpi riskiluku on oikeampi; veriseula rvk 11+6 tehtynä on epäluotettavampi kuin aikaisemmin otettu. Toisaalta nt-mittauksen luotettavuus huononee, jos mittausta ei ole saatu tehtyä oikein, jolloin koko seulonnan luotetavuus heikkenee. Kysymyksestä ei käy ilmi kysyjän ikä. Jos kyseessä on hyvin nuori odottaja, on tietysti 1:390 melko korkea riski. Ehkä tuon alkuperäisen tutkimustuloksen perusteella tulee toimia.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri