Sikiön pieni vatsanympärys

Kysymys 

Kävin rv 28+0 kontrolliultrassa istukan paikan takia. Istukka oli OK ja muutenkin kaikki rakenteet näyttivät olevan kunnossa, samoin tutkittiin napavirtaukset yms. ja kaikki oli OK.

Vauvan vatsanympärys kuitenkin vastasi rv 27+0, reisiluun mitta ja päänympärys jätättivät myös, mutta vain muutaman päivän. Tuon vatsanympäryksen vuoksi menen kontrolliultraan rv 34. Onko syytä epäillä jotain kehityshäiriötä? Voiko pieni vatsanympärys johtua minun runsaasta liikkumisesta, pitäisikö sitä rajoittaa? Painoa minulle on kertynyt yli 10 kg, kuten aikaisemmissa raskauksissakin tässä vaiheessa.

Kyse on 4. raskaudesta, muut lapset ovat poikia ja syntyneet rv 39+6-rv 40+1 painoiltaan 3,2-3,6 kg. Tässä raskaudessa rakenneultra ja niskapoimu-ultra normaalit, niiden perusteella tulokas olisi tyttö.

Vastaus 

Vatsanympärys, joka vastaa raskausviikkoa 27, kun raskautta on kestänyt 28 vk, on täysin normaali. Jos muutkin mitat ovat mieluummin pari päivää "pienemmät" kuin suuret, on sikiö kasvanut symmetrisesti ja normaalisti. Edellisetkin lapset ovat olleet syntyessään normaalikokoisia, mutta ehkä hivenen keskikokoa pienempiä.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri