Tarvitseeko avustaja todistuksen?

Kysymys 

Tarvitseeko avustaja, esim. vanhempi, jonkinlaisen todistuksen mennessään kehitysvammaisen lapsensa kanssa esim. teatteriin? Menimme uimaan ja minulla olisi pitänyt olla jonkinlainen todistus/kortti, että olen avustajan roolissa, joten emme päässeet uimaan niin että avustaja pääsee ilmaiseksi. Onko niin, että avustaja pääsee ilmaiseksi ja kehitysvammaisesta maksetaan? Enää en uskalla todistamisen pelossa mennä minnekään kehitysvammaisen poikamme kanssa.

Vastaus 

Saatavilla ei ole valtakunnallista vammaiskorttia tai avustajakorttia, jolla voisi todistaa olevansa kehitysvammaisen henkilön avustaja. Sen sijaan paikallisia sopimuksia on. Käytännöt vaihtelevat kuitenkin paljon eri paikkakunnilla, ja palveluntarjoajien välillä on eroja siinä, miten ne suhtautuvat vammaisen henkilön mukana olevaan avustajaan.

Esimerkiksi Helsingin liikuntavirasto voi myöntää asiakkaalle harkinnan mukaan erityisuimakortin, joka oikeuttaa avustajan sisäänpääsyyn uimahalleihin.

JaatisWikin verkkosivuille on koottu tietoa erilaisista korteista, joita näyttämällä vammainen henkilö voi esittää avustajan tai saattajan tarpeen ilman, että asiaa tarvitsee sen enempää selittää. Kortin saaminen edellyttää yleensä terveydenhuoltohenkilöstön toteamaa tarvetta avustajalle.

http://jaatiswiki.wikispaces.com/Kun+saattajaa+tarvitaan

Lisätietoja oman alueen käytännöistä voi kysyä myös Kehitysvammaisten tukiliiton paikallisyhdistyksistä.