Toispuoleisuutta?

Kysymys 

Meillä on 7,5 kk ikäinen suloinen tyttö. Hän syntyi täysiaikaisena, raskaus sujui hyvin. Seuraavat seikat kuitenkin mietityttävät. Onko aihetta epäillä cp-vammaa?

  • Kieli usein ulkona, etenkin ensimmäisten kuukausien aikana lähes jatkuvasti. (Ei koko kieli, kielen kärki). Imeminen sujui kuitenkin heti hyvin.
  • Laitokselta kotiutuessa ei tullut kävelyrefleksiä, muut refleksit olivat ok. Neuvolassa saivat refleksin esiin, kotona ei askeleita läheskään aina tullut.
  • Ensimmäisten kuukausien aikana oikea jalka jäi joskus hetkeksi jäykkänä suoraksi/lukkoon. Muuten jalka liikkuu normaalisti.
  • Nukahtaessa etenkin pienempänä pakkoliikkeen näköisiä säpsyjä. Oikea jalka polkee/sätkii hetken ja pää kääntyili puolelta toiselle. Esiintyi vain nukahtaessa. Nykyisin vielä jalka polkee nukahtaessa.
  • Alkoi varata jaloille vasta n. 7 kk iässä. Vasemmalle varaa topakasti, oikealle ei niinkään. Oikean jalan varpaat taittaa alle ja jalka hieman koukussa tai varvistaa.
  • Takaraivo on kovin lattana, hän tykkää nukkua enemmän vasemmalle päänsä kääntäen. (Neuvolan ohjeiden mukaan laitamme nyt pyyhekääröä, jotta kääntyisi toiselle puolelle.)
  • Karsasti vielä 6 kk (vasen silmä sisään päin välillä/väsyneenä). Vähentynyt tai hävinnyt?

Tyttö oppi kääntymään ympäri molemmille puolille n. 4 kk iässä. On jäntevä, topakka, istuu ilman tukea, kädet toimivat hyvin molemmin puolin.(Tarttuu näppärästi, vaihtaa esineitä kädestä toiseen, pitää tuttipullosta ym.) Hän liikkuu lattialla jo hieman ryömien taaksepäin ja pyörien kellon lailla, ei vielä ryömi eteenpäin. Vuorovaikutus on hyvää. Tyttö on iloinen, jokeltaa paljon, seuraa tarkasti ja on alkanut vierastaa.

Onko syytä huoleen/tutkimuksiin?

Vastaus 

Esitettyjen tietojen perusteella ei valitettavasti voida arvioida, onko syytä huoleen. Lapsen kehitykseen liittyvistä huolista ja epäilyistä kannattaa puhua neuvolassa.

Ystävällisin terveisin
Vernerin toimitus