Lisäkysymys: Koholla oleva hcg-b

Kysymys 

Kiitos vastauksesta. Kysyisin vielä, kuinka paljon riskiin vaikuttaa se, että sikiön koko oli 5 päivää suurempi kuin hedelmöittymisajankohdan perusteella on mahdollista. Hedelmöitysajankohta siis on tiedossa, koska kyse on avustetusta raskaudesta. Huslabin ohjekirjan mukaan hcg-b:n arvo laskee 9–10 viikkojen 70:stä melko jyrkästi 11. viikon aikana ollen n. 50 viikolla 11+1, mitä siis minulla käytettiin laskennassa ja tulokseksi saatiin 2 MoM. Oikea arvo ilmeisesti olisi ollut n. 1,4–1,5 MoM, jos saamani hcg-arvo 101,0 ug/l suhteutetaan viikkoja vastaavaan viitearvoon n. 70. Ilmeisesti myös PAPP-A olisi todellisuudessa hieman suurempi kuin 1,14 MoM, koska arvohan kasvaa viikkojen edetessä, vai kuinka? Miten suuri merkitys näillä arvojen heitoilla on laskettuun riskiin? 2 MoM on kuitenkin oleellisesti suurempi kuin 1,4 tai 1,5 MoM.

Entä vaikuttavatko ovulaation induktiossa ja raskauden tukena käytetyt lääkkeet (Femar, Menopur, Pregnyl, Lugesteron) arvoihin? Lugesteron minulla oli käytössä vielä näytteenottohetkellä. Luin jostakin, että progesteronituki voisi nostaa nimenomaan hcg-b:n arvoa. Ilmeisesti Amerikassa jotkut lääkärit vähentävät arvosta automaattisesti jopa 0,9 MoM, jos käytössä on ollut progesteroni. Onko tälle mitään perusteita? Voiko progesteroni vaikuttaa arvoihin näin paljon tai yleensä lainkaan?

Nämä ovat niitä oleellisia asioita, joiden perusteella mietin riskinsietokykyäni ja jatkoa, eli toivoisin niihin vastausta. Ilmeisesti hyviä merkkejä olivat viikkoja kookkaampi, vilkkaasti liikkuva sikiö ja näkyvissä oleva nenäluu? Muutoinkin ultran mukaan kaikki näytti olevan niin kuin pitää.

Vastaus 

Ymmärrän hämmennyksesi. Raskauksissa on kuitenkin aina runsas määrä yksilöllisyyttä johtuen äidin ja sikiön ominaisuuksista, jotka vaikuttavat usean muuttujan kautta. Uä-määritetty sikiön ikä ei koskaan ole täysin absoluuttinen. Mitä pidemmällä raskaus on, sitä epävarmempi se on. Rvk 13:n paikkeilla tarkkuus on luokkaa +-1 vk.

Seulonnassa huomioidaan mitattu pääperämitta. Trisomiasikiöiden hidastunut "kypsyminen" tekee merkittäväksi eron seulonnan kannalta vasta jos kokoeroa on n. 2 vk. Riskilaskennassa ikä+nt vaikuttavat riskilukuun n. 2/3 ja biokemia 1/3, eli sitenkään hivenen muutettu raskauden kesto laskennassa tuskin kovin paljon vaikuttaisi. Suomessa ei oteta huomioon lääkityksiä, koska niillä ei katsota olevan lopputulokseen vaikuttavaa merkitystä.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri