S-PAPPA

Kysymys 

Hei,

Mitä S-PAPP-A-arvo tarkoittaa ja merkitsee? Ymmärsin, että yksinään ei vaikuta mihinkään, mutta itselläni se oli kovin alhainen 204 mU/l viikkoja 9+6, S-hCG-B-V oli 59 ug/l eli ihan normaali. Niskaturvotuksessa en 9+ ole vielä käynyt.

Mutta tuo S-PAPPA on todella pieni, ja haluaisinkin tietää, mitä tämä veren plasma edes tarkoittaa ja merkitsee ja mitkä asiat siihen lukuun vaikuttavat?

Vastaus 

Arvot MoM-muodossa kertoisivat enemmän. Molemmat ovat kuitenkin matalahkoja, PAPP-A enemmän.

PAPP-A (pregnancy-associated plasma protein A) on istukan tuottama valkuaisaine (proteiini), jota pääsee myös äidin verenkiertoon, mistä sitä mitataan. Matalana arvo on yhdistetty mm. kromosomipoikkeavuuksiin, mutta on myös viitettä, että raskauksissa, joissa alkuraskaudessa mitataan matalia PAPP-A-arvoja, kehittyy useammin raskausmyrkytys tai korkea verenpaine. Sikiön kasvu saattaa myös hidastua ym. raskausongelmia esiintyy ehkä enemmän.

Tämä ei kuitenkaan ole täysin selvä löydös, eivätkä kaikki tutkimukset tue sitä. Ei myöskään tiedetä, millä PAPP-A-tasolla ongelmia tulee, jos tulee. Luultavasti oltava hyvinkin matala. Tällä hetkellä ei ole ohjeistuksia erityisseurannalle, vaan ainoastaan alkuraskauden yhdistelmäseulan arvo otetaan huomioon.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri