Kokemuksellinen toimintakyky

Kysymys 

Hei! Teemme opinnäytetyötä (AMK), jonka teoreettisessa viitekehyksessä ja keskeisissä käsittelemme mm. kehitysvammaisuutta toimintakyvyn näkökulmasta, joka jäsennetään fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn. Vernerin nettisivuilla mainitaan kuitenkin myös kokemuksellinen toimintakyky! Kokemukselliseen toimintakykyyn emme ole löytäneet määritelmää mistään, toivoisimme, että te voisitte auttaa meitä tässä asiassa! Suuri kiitos jo etukäteen vastauksestanne!

Vastaus 

Kokemuksellinen toimintakyky on kotikutoinen käsite, joka tuli Vernerin artikkeliin, kun haluttiin lyhyesti ilmaista, että myös ihminen itse voi tutkia omaa toimintakykyään ja arvioida sitä. Sillä viitataan siis toimintakyvyn itsearviointiin. Toimintakyvyn käsite ei muutu miksikään ja samoista ulottuvuuksista (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen) siinä puhutaan. Myös käytetyt arviointimenetelmät (kysymysrungot, kaavakkeet) voivat olla samat. Arvioitsija ja hänen näkökulmansa vain on toinen.

Itsearviointi on kovasti mielenkiintoinen teema. Kehitysvammaliitossa kehitetyssä TOIMI-menetelmässä (Seppälä & Sundin 2011) suositellaan voimakkaasti, että se henkilö, jonka psykososiaalisesta toimintakyvystä piirretään kuvaa, olisi mahdollisimman paljon itse aktiivisena toimijana prosessissa mukana. Siihen, että toinen henkilö - yleensä ns. ammattilainen - kuvaa ja arvioi asiakkaan toimintakyvyn, jopa pisteyttää ja normittaa sitä, sisältää aina vallankäytön mahdollisuuden ja sen riskin, että henkilö itse jätetään ulkopuoliseksi omassa asiassaan. Hyvän ammattietiikan kannalta tämä ei ole siis mikään vähäpätöinen kysymys.

Samasta toimintakyvystä siis puhutaan. Ero on vain siinä, kuka sitä kuvaa ja arvioi.

Heikki Seppälä
PsL, erityisasiantuntija
Kehitysvammaliitto