Sikiön hidastunut kasvu
Olen 38-vuotias ensiodottaja. NT-ultrassa niskaturvotukseksi mitattiin 0,7 mm. Yhdistelmäseulasta sain down-syndrooman riskiluvuksi 1:7500 ja Tri18-riskiluvuksi 1:6300. Rakenneultrassa sikiön rakenteet todettiin normaaleiksi, poikkeuksena yksi soft marker - golf-pallo sydämessä. Lisäksi huomattiin, että istukassa on muutama rakkula, joissa ei ole lainkaan verenkiertoa.
Istukan rakkuloiden takia sain kontrolliultra-ajan. Kontrollissa raskausviikolla 26 sikiön kasvu jätätti n. 1,5 viikkoa ja seuraavassa kontrollissa rv 28 pari viikkoa, jolloin kasvu oli pudonnut alakäyrälle. Napanuoran virtaukset, lapsiveden määrä jne. todettiin normaaleiksi.
Nyt odotan huolestuneena kolmatta kontrolliultraa: jatkaako sikiö kasvua alakäyrällä vai tippuuko hän käyrien alle.
Kuinkahan todennäköistä on, että kasvuhäiriö johtuu istukan rakkuloista, vaikka kaikki virtaukset ja lapsiveden määrä ovat olleet normaalit? Mietin myös, että voisiko sikiöllä sittenkin olla jokin kromosomihäiriö, joka hidastaa kasvua, vaikka seulasta saatu riskiluku onkin ikääni nähden melko pieni. Haluaisin varautua mahdolliseen kromosomihäiriöönkin ennakkoon.
Näkyykö raskausviikolla 26 jo geenien vaikutus? Olen 160 cm pitkä, eli hieman keskimääräistä lyhyempi itsekin - kuitenkin reilusti yli kolmekiloisena syntynyt.
Ensinnäkin, yleisesti, on muistettava, että seulonta antaa vain riskiluvun ja pieneenkin riskilukuun liittyy aina jonkin suuruinen mahdollisuus poikkeavuudesta. Istukassa on melko useinkin (10-15 %) erikokoisia "rakkuloita", lakuunoita, joissa on verta, mutta ei virtausta. Nämä eivät ole yhteydessä sikiöpoikkeavuuksiin. Jos sikiön rakenteet toistuvasti on todettu normaaleiksi, on "puhdas" pienikokoisuus todennäköisin syy, vaikkakaan ei täysin kromosomipoikkeavuutta poissulkeva.
Sikiön koko voi liittyä perimään, mutta istukan toiminnan pohjalta kehittyvä kasvun hidastuminen on pidettävä mielessä. Kasvuseuranta on tärkeää kuten istukan toiminnan arvioiminen ja tietyissä tilanteissa harkittava myöhemmässä raskauden vaiheessa ehkä kromosomien tutkimista, jos kasvunhidastuma ei sovi muihin löydöksiin. Saataahan olla, että sikiön kasvu asettuu alakäyrälle, jolloin tilanne on hänelle ominainen ja normaali.
Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri