Veriseula vasta vko 13

Kysymys 

Asun ulkomailla ja teetin yksityisesti alkuraskauden seulat vko 13+3.

np 2,2 ja hCG 11,8 MoM 0,441 ja PAPP-A 3,250 MoM 1,016. Olin vihainen kun ottivat tuon veriseulan vasta noin myohaan. Olen lukenut etta se on epaherkka nailla viikoilla, maksoin siis turhaan eika huoli ole poistunut. Muutenkin ultraus hataisesti hutaisten.

Minulla painoindeksi 34,9 ja raskauden aikainen diabetes tulossa, tosin viela mitatut sokerit ovat kunnossa. Olen 35v ja taytan tana vuonna 36.

Takana yksi raskaus, joka sujui 'hyvin'.

Mita noista arvoista pitaisi ajatella, eivat suositelleet punktiota, mutta tuo hCG:n korjattu arvo on aika matala?

Vastaus 

Kysymyksestä ei käy ilmi, laskettiinko noiden tietojen perustella riskiluku. Rvk 14 35vuotiaan 21-trisomiariski on 1:266 ja lasketussa ajassa 1:356. Veriarvoista hCG-b on matala, mutta se nostaa 21-trisomiariskiä korkeana, PAPP-A normaali. Veriarvojen suhteen ei tarvitse olla huolissaan. Nt on alle 95 pers. arvon, mutta nostanee hivenen riskiä. Veriseula "toimii" paremmin eli osuvuus on parempi noin rvk 10, mutta ei täysin turha ottaa vielä rvk 13. Toisaalta nt-mittaus on luotettavampi tuolloin. Paino tulee ottaa huomioon laskettaessa riskilukua. Suomessa tarjotaan jalkotutkimuksia (kromosominäytettä), mikäli laskettu riski on suurempi kuin 1:250. Mikähän siis oli riskiluku?

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri